Det beste er å få riktig blodtype.
– Cirka tretti prosent av den asiatiske befolkningen har blodtype B. De må ha blod fra givere som enten er blodtype B eller O. Omtrent halvparten av menneskene i verden har blodtype O, sier sykepleier Susanne M. Ross i Blodbanken i Oslo.
Blodbanken eller Blodbussen
I Norge har de fleste blodtype A eller O. Det blir fort for lite av blodtype O hvis de med asiatisk opprinnelse skal få blodtype O i stedet for blodtype B. Det er derfor viktig at de med asiatisk opprinnelse er blodgivere slik at Blodbanken får nok blod av type B.
Blodbanken er på Universitetssykehuset i Oslo. Er det vanskelig for deg å komme til Universitetssykehuset? Da kan du gi blod til Blodbussen som kjører rundt i Oslo og i Akershus.
Har du lyst til å være blodgiver?
Først må du ringe Blodbanken på tlf. 22 11 89 00 eller registrere deg på nettsiden.
Man kan også laste ned app’en «blodbanken». Her står det mye om hvordan det er å gi blod og hvem som kan gi blod.
Personer mellom 18 og 65 år kan gi blod. Du må veie over 50 kilo. Første gang du kommer til blodbanken skal du svare på spørsmål. Spørsmålene er om medisiner, bruk av narkotiske stoffer, sykdommer og seksualliv. Så vil de som jobber i Blodbanken snakke med deg. De vil også ta blodprøver av deg. Hvis alt er OK, kan du komme tilbake for å gi blod.
Blodgivere gir blod 1-4 ganger i året. Det tar bare 8-12 minutter å gi blod. Når du har gitt blod, skal du slappe av 10-15 minutter.
Sykehusene trenger mer blod av alle typer.
— I Norge har vi omtrent 100.000 blodgivere. Det er 30 000 for få, sier sykepleier og sjef for Blodbussen, Svenn Olsen til Vårt Oslo.