Kronprins Haakon vil møte personer som flyktet fra Norge under krigen. Han vil også møte mennesker som har kommet til Norge som flyktninger.
Foto: Jørgen Gomnæs/Det kongelige hoff
I år er det 75 år siden krigen tok slutt i Norge. Mange nordmenn flyktet til Sverige. 26.-28. august går kronprins Haakon deler av fluktruta for å hedre dem og grenselosene.

Veien de tok blir i dag kalt for Flyktningeruta. Den går fra Skullerud i Oslo til svenskegrensa. Flyktningeruta er en av flere fluktruter fra Norge til Sverige. 

Møter flyktninger på veien

Kronprins Haakon vil møte folk på veien som måtte flykte som barn under krigen. Han vil også møte mennesker som har flyktet fra krig i andre deler av verden og som har kommet til Norge som flyktninger, opplyser Slottet.

Kronprinsen skal gå sammen med en soldat og en nordmann med flyktningbakgrunn. De går fra Skullerud til Grenselosmuseet i Eidskog i Innlandet. Grenselosmuseet forteller historien om grenseloser. En grenselos var en person som hjalp flyktningene fra Norge til Sverige.

Grenselosene risikerte livet

Omkring 50 000 mennesker flyktet for livet fra Norge under krigen.
De var ettersøkt for motstandsarbeid eller stod i fare for å bli avslørt av tyskerne.
Grenselosene hjalp også omkring 1000 jøder med å flykte.

De fleste av grenselosene var personer som bodde nær grensen. Også kvinner var grenseloser. Noen ganger var også barn med for å hjelpe. 

Fra 26. september 1941 var det forbudt å forlate Norge uten tillatelse. Grenselosene risikerte tukthus eller dødsstraff. 29 grenseloser døde under krigen 16 av dem i fangenskap, åtte ble henrettet og fem døde i tjeneste.

Den Norske Turistforeningen har arrangert turen. Turen er en markering av at det er 75 år siden krigen sluttet i Norge.

ORDFORKLARINGER:

Fluktruta: fluktveien, veien de flyktet.
Grenseloser: hjelper flyktninger over grensen.
Omkring: Cirka
Motstandsarbeid, her: nordmenn som gjorde aktiv og passiv motstand mot  tyskerne under andre verdenskrig. 
Tillatelse: Lov, her: uten lov
Tukthus: Tvangsarbeid
Henrettet: Drept
I tjeneste: Under arbeid