- Utrops utgave 48 – 2024 er ute nå! - 12.12.2024
- Forside av utgave 48-2024 - 12.12.2024
- Utrops utgave 47 – 2024 er ute nå! - 05.12.2024
Studien fra det australske offentlige forskningsinstituttet CSIRO er imidlertid gjennomført under kontrollerte forhold i laboratorium, med stabil luftfuktighet, temperatur på 20 grader og i mørke, melder BBC.
Til sammenligning kan vanlig influensavirus overleve under samme kontrollerte forhold i 17 dager.
Viruset overlever lenger på glatte, ikke-porøse overflater enn på porøst materiale som klær, der det viser seg at viruset ikke overlever utover 14 dager.
Studien viser også at virusets levetid er kortere når temperaturen stiger. Viruset smittet ikke lenger etter 24 timer ved en temperatur på 40 grader på visse overflater, ifølge studien som er publisert i Virology Journal.
Virusets evne til å holde seg levende på rustfritt stål i kjølig temperatur kan forklare smitteutbrudd i slakteanlegg og kjølelagre, mener forfatterne.
Forskerne mener også at funnene støtter tidligere forskning som antyder at viruset kan overleve på fersk og frossen mat. Verdens helseorganisasjon (WHO) har på sin side ikke bekreftet tilfeller av smitteoverføring via mat eller matemballasje.