Cynthia Myrnes er født og oppvokst i Singapore. Hun vet av egen erfaring hvor vanskelig det kan være å komme inn på det norske arbeidsmarkedet.  – Jeg fikk ikke en gang svar da jeg søkte med pikenavnet mitt, forteller hun til Utrop.
Foto: Siv Sivertsen
– Kort fortalt hjelper vi bedrifter med å integrere utenlandske arbeidere i Norge, sier Cynthia Myrnes, daglig leder i Relocation til naeringsforeningen.no.

Myrnes forteller at de hjelper til med «alt» – fra visum og immigrasjon, boligsøk, skole- og barnehageopptak, bytte av førerkort og interkulturell trening. 

Hun vet av egen erfaring hvor vanskelig det kan være å etablere seg i et nytt land. Cynthia Myrnes (39) er født og oppvokst i Singapore. Da hun studerte fysioterapi i Australia, traff hun sin norske ektemann. Nå har hun bodd 13 år i Stavanger. Hun husker godt hvor vanskelig det var å få jobb i oljebyen. 

Fikk ikke svar på jobbsøknader

 – Jeg fikk ikke en gang svar da jeg søkte med pikenavnet mitt. Men da jeg byttet til mannen min sitt navn, fikk jeg til og med respons fra arbeidsgivere som ikke hadde besvart jobbsøknadene mine tidligere, forteller hun til Utrop.

 Etter hvert fikk hun jobb i Stavanger kommune som miljøterapeut. Nå ville hun gjerne hjelpe andre utlendinger i Norge.

Stavanger Expats

– Jeg visste jo av egen erfaring at behovet for informasjon er enormt både når det gjelder oppholdstillatelse, hvordan få jobb eller «enkle» ting som førerkort. Den norske kulturen er også helt annerledes enn mange utlendinger er vant til – ta bare måltidene.  For mange utlendinger er det veldig rart å spise lunsj så tidlig som klokka elleve eller middag klokka fire. 

 Myrnes og en venninne startet for ti år siden nettsiden Stavanger Expats hvor de fortalte om norske forhold, regler og norsk kultur og i det siste også om korona på engelsk. Nettsiden arrangerte også en rekke sosiale aktiviteter for utlendingene, som morgenkaffetreff og lekeaktiviteter for barna.

 I 2012 ville Relocation kjøpe opp Stavanger Expats. – Men da måtte de ta meg med på lasset, sier Myrnes til naeringsforeningen.no. I dag er hun daglig leder av Relocation.

– Nordmenn er veldig selvhjulpne

Alle de åtte ansatte i Relocation har erfaring fra å bo og leve i utlandet.

– Vår kunnskap og erfaring er det vi lever av. Vi vet hva kundene våre trenger fordi vi selv har stått i samme situasjon. Av og til kan det være et sjokk å komme til Norge. Vi må hjelpe dem forbi denne sjokkfasen, sier økonomisjef Birgit Aarsand til Næringsforeningen. Aarsand mener Norge er et vanskelig land å komme til: – Nordmenn er veldig selvhjulpne, mens i andre land er de vant med å kjøpe mange tjenester for den minste ting.

Behersker mange språk

– Og så må vi ikke glemme språket, sier Myrnes. I Relocation snakker de mange språk. Sjefen selv kan norsk, engelsk og mandarin. Andre i  Relocation snakker tysk, fransk, nederlandsk og spansk. Mange vil heller snakke med dem på ett av disse språkene i stedet for på norsk.

– Spesielt er det flere kinesere som kontakter meg på mandarin. Engelsk er ofte jobbspråket her i Stavanger, også for nordmenn, sier Myrnes til Næringsforeningen.

Bråstopp under korona

Olje- og gassnæringen har lenge vært Relocations viktigste kunder. Relocation har hatt sine opp- og nedturer sammen med bransjen og markedet. I år har både oljeprisfall og korona satt sine spor. Da Cynthia Myrnes ble daglig leder i februar gikk det ikke lang tid før ting endret seg veldig.

– Bom stopp. Da Norge stengte kom jo ingen utlendinger inn i Norge. Vi måtte nedbemanne med åtte personer.

Myrnes har tro på at ting snart vil gå tilbake til det normale.

– Når mobiliteten øker igjen, så vil fortsatt Norge trenge alle disse faglærte fra utlandet. Da skal vi hjelpe dem inn i Norge på en god og trygg måte, sier hun  til Næringsforeningen.

Ordliste:

Finne seg til rette: Trives/etablere seg/bli integrert i samfunnet
Respons: Tilbakemelding/svar
Ta med på lasset: her; ta med meg også hvis de skulle kjøpe opp Stavanger Expats
Selvhjulpne: Gjør ting selv.
Opp- og nedturer: Gått bra og ikke så bra / Suksess og fiasko.
Nedbemanne: Si opp ansatte.
Mobiliteten: Her; folk kan krysse grensene igjen.