Bare 39 prosent av innvandrerkvinner fra ikke-vestlige land møter opp til mammografi i Oslo.
Foto: Elisabeth Jakobsen/Kreftregisteret
Alle kvinner mellom 50 og 69 år i Norge blir invitert til mammografi. Veldig få innvandrerkvinner fra ikke-vestlige kommer til undersøkelsen, viser en studie som Tidsskriftet for Den norske legeforening (Tidsskriftet) skriver om.

Mammografi er en røntgenundersøkelse av brystene. Undersøkelsen kan vise veldig tidlig om du har brystkreft. Den kan oppdage at du har brystkreft før du kjenner en kul.

Egenandelen er på kr 267. Undersøkelsen kan redde liv. Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner. Det er også en av kreftformene flest dør av i Norge. 

Sameer Bhargava, Gunhild Mangerud og Solveig Hofvind ved Kreftregisteret har undersøkt  hvem som møter opp til mammografi.

Kvinner i Oslo dårligst

De fant ut at kvinner som bor i Oslo er dårligere til å møte opp til mammografi enn kvinner som bor utenfor Oslo.

Blant kvinner bosatt Oslo møtte 67 av de norskfødte kvinnene opp. 61 prosent av innvandrerkvinner fra Vest-Europa, Nord-Amerika, Australia og New Zealand møtte opp. Bare 39 prosent av innvandrerkvinner fra ikke-vestlige land møtte opp for å få undersøkt brystene sine.

Blant kvinner utenfor Oslo var prosenttallene 79, 71 og 50.

Resultatene av undersøkelsen stod i Tidsskriftet 1 februar. Dataene er fra perioden 1996-2015.

Mammografi er viktig for å oppdage brystkreft tidlig slik at man kan starte behandling, skriver Kreftregisteret. Det er viktig at innvandrerkvinner også møter til mammografi. Spesielt er det viktig hvis andre i familien har brystkreft eller man er overvektig. 

ORDLISTE

Mammografi: røntgenundersøkelse/screening av brystene.
Egenandelen: det pasienten må betale.