Klarer barna og ungdommen å slutte med spilling når vi kan være sammen igjen etter pandemien? Dette er et spørsmål mange foreldre stiller seg.
Spillavhengighet Norge ser en økning i bekymrede foreldre. Organisasjonen er bekymret for at mange vil takle hverdagen dårlig når samfunnet åpner helt opp.

– Det har begynt å ta seg opp med foreldre som ringer og er bekymret for at barna deres har mistet litt initiativ nå som ting åpner opp igjen, sier leder Magnus Pedersen i Spillavhengighet Norge til VG.

Han er bekymret for at mange som spiller dataspill, vil slite med at de ikke mestrer å ta tilbake det ansvaret de hadde før pandemien slo inn.

– Det blir liksom ikke så viktig med den jobben eller den skolegangen, sier Pedersen.

Siden pandemien startet, har organisasjonen merket en økning i spillavhengighet. Men om dette vil være et vedvarende og økende problem, er for tidlig å si, mener han.

– 2020 var et annerledes-år, og dataspillingen ble kanskje mer tydelig fordi folk måtte være mye hjemme. Derfor kan det hende at vi er blitt kontaktet av folk som heller ringer én gang for mye enn én gang for lite, sier han.

Dataspill og avhengighet

Barn, ungdom og voksne kan bli spilleavhengige. Det betyr at de MÅ spille. De klarer ikke å slutte. De bruker mye tid og penger på å spille.

Hvordan kan foreldre vite når barna er spilleavhengige? Og ikke bare liker å spille? Hvor går grensen mellom avhengig og bare en fritidsinteresse? Helsenorge.no forklarer at det er ikke hvor mye personen spiller, men hvordan det påvirker livet til personen. Er personen deprimert, har problemer med å slutte og er mye alene? Da er personen kanskje spilleavhengig.

Andre tegn kan være at personen spiller hele natta og sover om dagen. Ikke vil være sammen med familie og venner. Vil bare spille. Slutter på skolen for å spille.

I dag tror vi at 34 000 personer i Norge er spilleavhengige. Når vi snakker om spilleavhengighet gjelder dette for alle typer spill. Det kan være pengespill på nettet som bingo og kasino eller dataspill.

Mange tror ikke at de er spilleavhengige. De ser ikke at de har et problem.

Hvor kan vi få hjelp?

Eller få gode råd når vi har ungdom hjemme som bare spiller? Du kan ta kontakt med fastlegen din. Du kan ringe Hjelpelinjen for spilleavhengige på 800 800 40. Tjenesten er åpen alle hverdager mellom kl. 09:00 og 18:00. Medietilsynet har mange råd til foreldre om barn, ungdom og data. Du kan også lære mer om spill på jegspiller.no

ORDLISTE

bekymret: redde, engstelige

spilleavhengig: MÅ spille, klarer ikke å slutte

takle: håndtere, fikse

å ta seg opp: det blir flere

å ta initiativ: starte med noe, foreslå ting, gjøre ting av seg selv

mestre: klare, fikse, gjøre noe bra

vedvarende: holder seg slik, varer lenge

skolegang: å gå på skole

økning: det blir flere

annerledes: ikke som alle andre, forskjellig

grense: skille

påvirke: har innflytelse over, bestemmer