- Brukte rullestol i tre uker for å forstå karakteren - 08.02.2023
- Nye regler skal hjelpe ikke-digitale bankkunder - 14.09.2022
- Produksjonsfeil på nasjonale ID-kort – leveringstiden øker - 12.09.2022
Et fosterhjem er en familie som sier ja til at ett eller flere barn bor sammen med dem. De kan være i familie, men de må ikke. Voksne som sier ja til å åpne hjemmet sitt for barn som har det vanskelig, kaller vi fosterforeldre. Barna kaller vi fosterbarn. Bufetat (barne- og -ungdoms og familiedirektoratet, Bufdir) har ansvar for fosterhjem, fosterforeldre og fosterbarn i Norge. De har også ansvar for barnevernet.
Nå har Bufdir gjort en undersøkelse. Sentio gjorde undersøkelsen for dem. De har spurt om flere vil bli fosterforeldre.
I undersøkelsen svarer personene dette: Over halvparten (57 prosent) tror de vil melde seg som fosterhjem hvis et barn i familien har behov for det. Og nesten 4 av 10 (36 prosent) vil ganske sikkert stille opp om et barn i nærmiljøet trenger fosterhjem.
– Det å bli fosterhjem er en prosess som gjerne tar litt tid. Å snakke om det i familien er et av de første og viktigste skrittene for å starte denne prosessen. Vi tror mange flere kunne blitt et fosterhjem, om de hadde diskutert det med sine nærmeste, sier direktør Mari Trommald i Bufdir.
Har dere lyst til å bli fosterforeldre?
Da bør dere ta kontakt med fosterhjemtjenesten i din kommune. Ikke alle kan bli fosterforeldre. Dere må ikke være for unge eller for gamle. Dere må ha det stabilt hjemme. Dere bør samarbeide med mange og ha et godt nettverk. Dere bør ha plass hjemme til barnet. Du kan være aleneforeldre. Dere trenger ikke å være født i Norge for bli fosterforeldre. Det viktigste er at dere er snille og gode mot barn.
Fosterforeldre går på kurs før barnet flytter inn. Dere får betalt for å ha barnet hjemme hos dere. Det er skattepliktig. Fosterbarn skal ofte ha kontakt med biologiske foreldre.
Forskjellige typer fosterhjem
I et vanlig fosterhjem bor barnet der hele tiden. Dere er som en vanlig familie. Dere lager middag sammen, går på tur og ser på TV. I et beredskapshjem tar dere imot barn for en kort periode. Det er før barnet flytter inn i et vanlig fosterhjem. Et besøkshjem er en familie som har et barn på besøk én eller flere helger i måneden.
Les mer om fosterhjem og hvordan bli fosterforeldre på flere språk her
Bufdir vil veldig gjerne ha fosterhjem og fosterforeldre med flerkulturell bakgrunn.
Se film her om hvordan dere søker.