- Brukte rullestol i tre uker for å forstå karakteren - 08.02.2023
- Nye regler skal hjelpe ikke-digitale bankkunder - 14.09.2022
- Produksjonsfeil på nasjonale ID-kort – leveringstiden øker - 12.09.2022
Støre snakket om koronasituasjonen i Stortinget i dag.
– Alle over 18 år skal få tredje dose før påske, sa statsminister Støre.
Kommunene har ansvar for vaksineringen i Norge. De skal også bestemme tiltak som passer for smittesituasjonen i kommunen.
Statsministeren varslet ingen nye nasjonale tiltak. Regjeringen mener vaksinen er det viktigste tiltaket. Han oppfordret alle til å ta vaksinen.
– Vaksinen virker, sa Støre.
Han viste til tallene fra FHI.
Koronavaksine viktigere enn influensavaksine
Statsministeren varsler ny strategi når det gjelder influensavaksinen.
Det er nå viktigere å ta tredje koronadose enn influensavaksinen.
– Influensa-sesongen er ikke her nå. Vi må vaksinere alle over 65 år med tredje dose før influensa-viruset er her, sa Støre.
Han tenker på helsevesenet og helsetjenester. Kvaliteten og tilbudet blir dårligere for pasienter når det er korona og influensa på samme tid. Helsevesenet klarer ikke å gjøre jobben sin. Operasjoner blir utsatt.
Tiltak for personer med omikron
Omikron er en ny variant av korona. Helsemyndighetene tror omikron kommer til Norge. Regjeringen prøver å stanse omikron. Derfor kom det nye tiltak. Dette gjelder for personer som kanskje har omikron.
Det vil si:
* Innreisende fra land hvor mange er smittet av omikron. Det gjelder i første rekke åtte land i det sørlige Afrika, ifølge det faglige rådet fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.
* Nærkontakter til personer som har fått påvist smitte av omikron.
* Person som tester positivt for koronavirus, men som tester negativt for deltavarianten ved PCR-test.
Hvilke land som står på sjekklisten, vil kunne endre seg etter hvert som virusvarianten sprer seg. Folkehelseinstituttet gjør daglig vurderinger.
Fagmyndighetene anbefaler et mer offensivt og utvidet smittesporingsregime.
Etter at Norge ble gjenåpnet i september, ble smittesporingsarbeidet i kommunene i stor grad lagt ned. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener kommunene må gjøre mer smittesporing igjen.
– Kommunene driver i dag lite med smittesporing, utover utbrudd i husstander og oppfølging av massetesting på skoler. Ved påvist omikronvariant vil det være svært viktig at man smittesporer fullt ut helt tilbake til kilden og varsler alle nærkontakter raskt, sier Nakstad til NTB.
Kommunene klarer ikke å gjøre smittesporing hvis mange blir smittet på samme tid.
Da må vi se på andre tiltak. Det kan være at folk holder seg mer hjemme. De tester seg oftere i et område eller miljø med utbrudd. Har vi mange nærkontakter, må vi gi beskjed til alle at vi har korona.
– Det er sannsynlig at den nye omikronvarianten er mer smittsom enn deltavarianten. Erfaringen fra koronapandemien så langt er at virusvarianter med økt smittsomhet vil spre seg til alle land, inkludert til Norge, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i en pressemelding.
Hun kunngjorde mandag en liste med forsterkede tiltak som gjelder personer som har fått påvist smitte av omikronvarianten eller deres nærkontakter.
* Isolasjonstiden går fra fem til sju dager hvis det er grunn til å tro at du er smittet av omikron.
* Husstandsmedlemmer og andre nære personer må være i karantene i ti dager.
* Testplikt for nærkontakter. To PCR-tester – den første så snart som mulig, den andre mellom dag tre og sju.
* Nærkontakten skal også om mulig unngå nærkontakt med andre personer fram til første negative test.
Tiltakene gjelder uansett vaksinasjonsstatus. De slutter hvis det viser seg at smitten ikke skyldes denne virusvarianten.
Smitten har blitt bekreftet i en rekke europeiske land. Norske helsemyndigheter mener det er sannsynlig at vi også vil få bekreftede tilfeller av varianten i Norge. Smitte ble i helgen påvist i Danmark, Tyskland og Nederland.
– Den nye virusvarianten understreker behovet for et høyt tempo i vaksineringen med første og andre dose til alle som ikke har fått dem, og oppfriskningsdose til dem som skal ha den. Vaksinearbeidet må prioriteres, sier Kjerkol.