Med den nye loven kan arbeidsgiver bli straffet hvis de ikke gir deg lønn. Eller ikke betaler overtid. Det var LO som foreslo den nye loven. Regjeringen hørte på forslaget.
Den nye loven sier at alle må få lønn via bank. Det er ikke lov å få lønn i kontanter. Arbeidsgivere må opprette obligatorisk tjenestepensjon. Brudd på arbeidsmiljøloven blir straffet strengere.
Hva vil loven si for deg?
Jonas Bals er rådgiver i LO. Det var LO som foreslo den nye loven.
– Hvorfor foreslo LO ny lov om lønnstyveri? Hva var grunnen?
– Fordi vi har møtt veldig mange arbeidere som har opplevd å få for lite lønn, eller ikke noe lønn i det hele tatt. Mange blir også svindlet for tillegg de har krav på, for eksempel når de jobber overtid. Vi har også sett at mange arbeidsgivere slipper unna med dette, og at mange tjener mye penger på det. Det vil vi ha en slutt på.
– På hvilken måte tror LO at den nye loven vil hjelpe arbeidere?
– Vi vil at det skal straffe seg å stjele lønn fra ansatte. Om arbeidsgivere ser at det er risikofylt, tror vi det vil hjelpe. De må se at dette ikke er noe de slipper unna med, og at de risikerer både bøter og fengsel. I tillegg er vi opptatt av at det skal bli enklere for den ansatte å kreve den lønna de har rett på, uansett om de er norske eller fra andre land.
– Hva bør arbeidere gjøre når de opplever lønnstyveri? Hva bør de være obs på?
– Det første man må gjøre er å melde seg inn i en fagforening. Det beste er om flere på den samme arbeidsplassen melder seg inn, da blir man sterkere sammen. Det som er farlig når man opplever lønnstyveri, er at tidsfristene for å gjøre noe med det er så korte. Om du venter for lenge med å kreve det du har rett på, risikerer du at du mister rettighetene dine. Derfor må man raskt spørre den fagforeningen man er medlem i, eller eventuelt JussBuss og andre som driver veiledning, om hva man bør gjøre. Stol aldri på løfter om at lønna kommer neste uke, neste uke!
Hva bør du gjøre hvis du opplever lønnstyveri?
Anna-Sofie Ekendahl-Dreyer jobber i Caritas, en organisasjon som hjelper folk. Caritas Ressurssenter for innvandrere i Oslo hjelper innvandrere som blir utnyttet i arbeidslivet. I 2021 hadde de nesten 200 saker hvor arbeidere ble utnyttet. De fleste av sakene handlet om ubetalt lønn. Derfor er Caritas positive til den nye loven.
– Vi har jobbet for å motvirke og forebygge utnyttelse i arbeidslivet i flere år, og vår erfaring er at manglende utbetaling av lønn og feriepenger er utbredt i norsk arbeidsliv.
Caritas ser et mønster. Det gjør LO også. Både Ekendahl-Dreyer og Bals sier at lønnstyveri skjer oftere i bransjene renhold, transport, restauranter, bilpleie, og bygg. De råder alle til å fagorganisere seg og til å få alt skriftlig. Det er viktig med dokumentasjon. Ellers blir det vanskelig å bevise at du opplever lønnstyveri.
– Krev skriftlig kommunikasjon, lønnsslipp, be om forklaring skriftlig hvis for mye er trukket fra lønnsslippen din. Logg deg inn på Skatteetatens nettside og sjekk om arbeidsgiveren rapporterer inntekten din. Ta bilder og lagre sms. Krev alltid lønnsslipp og
avtale, spør om noe er uklart. Last ned alle lønnsslipp og timelister fra systemet, fordi det kan hende at du kommer til å miste adgang en dag, eller at arbeidsgiver endrer din registrerte arbeidstid. Og dette er ofte dokumentasjon som trengs for å kunne kreve lønn som ikke blitt utbetalt ved en senere anledning. Og hvis man er usikker på noe som helst: Kom til Caritas og sjekk om alt i dokumentene er i orden, vi hjelper deg med dette og gir deg informasjon – ingen spørsmål er for dumme, sier Ekendahl-Dreyer til Utrop.
Fakta om lønnstyveri
Hva er lønnstyveri? Det er når arbeidsgiver ikke gir deg lønn. Eller ikke gir deg feriepenger. Lønnstyveri er når du ikke får det arbeidstavtalen sier. Lønnstyveri kan være at du ikke får overtidsbetaling. Lønnstyveri er forbudt. Arbeidsgiver kan få bøter. Eller sitte i fengsel i seks år.
Hva er obligatorisk tjenestepensjon? De fleste arbeidsgivere må ha pensjonsordning. Pensjon er penger vi får når vi er gamle og ikke kan jobbe lenger. Å ikke ha pensjon for ansatte er forbudt. Arbeidsgiveren din kan få bot eller sitte i fengsel i to år.
Hvordan får vi lønn? Lønn skal vi få i banken. Det er forbudt å få lønn i hånda. Det er forbudt å få halve lønna i bank og resten i hånda. Spør du arbeidsgiveren din om å få lønn i hånda, ber du arbeidsgiveren din om å gjøre noe forbudt.
Hva må vi ha for å jobbe i Norge? Vi må ha bankkonto og skattekort. For å åpne bankkonto må du ha gyldig dokumentasjon (bevis på hvem du er). Det kan være pass eller reisebevis for flyktninger. Du må fortelle hvor du bor. For å få skattekort må du søke hos Skatteetaten.
Hva er smart å gjøre når vi jobber i Norge? Få alt skriftlig. Det gjelder arbeidsavtaler og alt som skjer på jobben. Følg med, ikke tro at alt går bra. Spør om hjelp fort. Ikke vent lenge. Ta vare på viktig dokumentasjon.