- Utrops utgave 48 – 2024 er ute nå! - 12.12.2024
- Forside av utgave 48-2024 - 12.12.2024
- Utrops utgave 47 – 2024 er ute nå! - 05.12.2024
Torunn Nordbø, som er leder i Opplysningskontoret for brød og korn, sier at det er en god idé for bedrifter å feire Luciadagen på jobben.
Ifølge henne kan ferske lussekatter ikke bare være en godbit, men også gjøre folk glade og forbedre stemningen på jobben når det er mørkt ute. Nordbø selv delte ut lussekatter under pandemien, kledd i en Luciadukke, for å spre glede og varme til kollegene som jobbet hjemmefra.
Hun mener at dette er en fin måte å vise omsorg og takknemlighet til kollegene. Å dele kultur, tradisjoner og historier på denne måten kan også styrke samholdet og inkluderingen på jobben, sier Nordbø.
Hva er lussekatt?
Lussekatter er en type gjærbakst som i Norden først og fremst bakes til Luciadagen 13. desember. Lussekattene er formet som små boller, S-formede kringler og liknende. Lussekattene skal være gule, og for å få den riktige smaken brukes krydderet safran. Originalt så skal lussekatter garneres med rosiner.
En undersøkelse fra Opinion, på oppdrag fra MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn, viser at 17 % av de som ble spurt, har tradisjon for å bake lussekatter før jul. Flest unge kvinner i Oslo-området baker lussekatter, mens færrest eldre menn i Nord-Norge gjør det.
Lussekatter kan ha ulike former og fasonger, og den gule fargen fra safran gir dem en spesiell smak og lukt.
Nordbø anbefaler også å bruke tangzhong-metoden for å få ekstra luftige og saftige lussekatter. Disse kan også tilpasses spesielle behov, som glutenfrie eller plantebaserte alternativer.
Hvis du ikke har lyst til å bake selv, kan du kjøpe lussekatter i de fleste butikker og bakerier på Luciadagen.