Rashidi skrev bok om anus

Kaveh Rashidi jobber til daglig som fastlege. «Manus om anus» er hans første bok.
Foto: Carl Christian Raabe
Forfatterne Kaveh Rashidi og Jonas Kinge Bergland forteller oss om kroppens mest tabubelagte område, anus, i boka Manus om anus.

Rashidi er lege i spesialisering, samfunnsdebattant, skribent og foredragsholder. Jonas Kinge Bergland er også lege, og en av Norges fremste standup-komikere, blant annet som vinner av Komiprisen 2017.

“«Manus om anus» belyser alt du vil vite, men ikke tør spørre om, når det gjelder kroppens (kanskje) viktigste organ.” Slik presenterer Gyldendal boka som ble gitt ut i fjor. Boken gikk rett inn på bestselgerlisten til Bokhandlerforeningen og fikk gode anmeldelser i blant annet Aftenposten.

Født i Norge

Forside av boka.
Rashidi har foreldre som er født i Iran. Rashidi selv er født i Elverum i Hedmark. 

Legen forteller at både familie og venner har vært utelukkende positive. 

– Nå kjenner jeg ikke mange med iransk kulturbakgrunn, men det har på ingen måte være noe negativt å få fra den fronten.

Ifølge Rashidi har det vært en overveldende god respons. Forfatterne har fått reist og snakket om boka i hele landet. Boka er også oversatt til russisk og polsk der de skal lansere, promotere og selge.

Det er ingen grunn til å frykte at boka inneholder store mengder medisinske fagtermer, eller at den er kjedelig.

– Det er en underholdende bok, og som man ser når man leser, det er ikke bare for folk som vil vite mer om rumpehullet. Boka er stappfull av funfacts! Visste du for eksempel at man kan spare penger på å dytte alkohol i rumpehullet fremfor å drikke det? 

– Hvorfor bok om akkurat anus og ikke andre kroppsdeler? 
 
– For å være ærlig, så er jo denne boken en reaksjon på andre titler. Gleden med skjeden, sjarmen med tarmen, hjernen er stjernen osv. Vi ville ha noe som spilte på det, men der det også var mye humor. Så da ble Manus om Anus. 
Tabubelagt kroppsdel

Det er mange grunner til at anus er tabubelagt, ifølge Rashid. Både religiøse og kulturelle, opp gjennom historien, som har ført til at det ikke er en kroppsdel som vi snakker så mye om. Samtidig er det utrolig mye helse, sykdom og potensiell nytelse i anus. Både kultur og religion, men også geografi og historie går de inn på i boka.
 
– Anus har betydd ulikt til forskjellige tider og forskjellige deler av verden – og jeg tror mange vil få seg en overraskelse. 
– Noe nytt om analsex i boka?

– Vi har jo et eget kapittel om analsex i boka. Kort fortalt: Det er supert for noen, kjipt for andre. Kanskje verdt å vurdere for de fleste?