- Hvorfor feirer vi 17. mai? - 17.05.2023
- Tateren som sang for Kongen - 03.07.2019
- Sommerjobb til flyktninger - 26.06.2019
Du kan selge maten du lager. Men før du gjør det, må du si ifra til Mattilsynet. Det er ditt ansvar at ingen blir syke av maten du lager.
Kari Dommarsnes jobber i Mattilsynet. Hun sier det er mange ting du må passe på når du skal selge maten du lager hjemme.
1. Er det rent og ryddig på kjøkkenet ditt?
2. Er noen i familien syke? Kan virus og bakterier komme dit du lager maten?
3. Vil barna være med og lage mat? Det kan de ikke.
4. Har dere kjæledyr? Pass på at de ikke kommer inn på rommet hvor du lager mat.
5. Kanskje du bør ha et eget rom som du bare bruker når du lager maten du skal selge.
6. Lag gode rutiner slik at maten din er trygg. Tenk at du lager mat på en restaurant og ikke hjemme.
7. Har du nok plass i kjøleskap og fryser til all maten?
Har du lyst til å kjøpe hjemmelaget mat på nettet? Spør hvor råvarene kommer fra og hva de inneholder. Det er ikke lov å bruke råvarer man har kjøpt privat. Spør også om allergener.
ORDFORKLARINGER:
Mattilsynet: Besøker spisesteder og matbutikker for å se om det er rent der og ikke helsefarlig.
Ansvar: skyld.
Her: Det er du som må passe på at ingen blir syke av maten du lager.
Kjæledyr: Dyr du har hjemme hos deg som du ikke skal spise.
Rutiner: Vaner. Noe du pleier å gjøre.
Råvarer: Ingredienser i maten. For eksempel grønnsaker.
Allergener: Stoffer i maten som kan gi allergi.