– Dette er ikke tiden for å bestille reiser til utlandet, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring til NTB.
Bakgrunnen for advarselen er at stadig flere land tar raske beslutninger som får stor betydning for reisende.
– I verste fall kan man bli sittende fast ute i verden dersom landet man oppholder seg i, stenger ned flyplasser eller andre transportmuligheter, sier Irgens.
Han viser samtidig til at der det er stor gjennomstrømming av folk, er det også stor smittefare.
– Reiseforsikringen dekker avbestilling av reiser til områder som UD har utstedt reiseråd for. Turer som allerede er bestilt, og som går til områder der det ikke er utstedt reiseråd, kan man fortsatt gjennomføre, sier han.
Forsikringsselskapet dekker fortsatt behandling om du blir smittet på reise utenfor land med stor smittespredning.
– Vi dekker behandling og hjelper deg hjem dersom du må evakueres. Blir du plassert i karantene på reise, får du dekket forlenget opphold og utsatt hjemreise. Må du avlyse en reise fordi du sitter i karantene i Norge, enten du er syk eller frisk, dekkes også dette av forsikringen, sier han.
Dette gjelder ikke dersom man reiser til områdene som UD fraråder mot å reise til som følge av koronaviruset. Det gjelder Tirol i Østerrike, Italia, Sør-Korea og Kina, ifølge reiserådene utstedt tirsdag.
De oppfordrer derfor norske borgere som er på reise, eller som vurderer å reise, til å sette seg godt inn i innreisebestemmelsene for det eller de landene de skal til.
Tryg viser til at flytrafikken til og fra de mest smitteutsatte områdene allerede er i ferd med å stoppe helt opp.
– Endringer skjer så fort at man risikerer å bli strandet dersom man reiser til utlandet nå. Vær hjemme til situasjonen blir mer stabil, sier Irgens.
– Vi er tydelige på at vår rolle ikke er å avgjøre om folk skal reise. Vi forholder oss til reiserådene fra UD og Folkehelseinstituttet. Det er de som har forutsetninger for å bedømme hvor det er trygt å reise, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland.
Han sier at selskapet de siste dagene har hatt en storm av koronarelaterte henvendelser.
– Vi har nå mellom 700 og 1.000 henvendelser om dagen, mens vi den første måneden, da viruset for det meste var i Kina, hadde under 200, sier han.
Heller ikke Gjensidige vil fraråde folk å reise.
– Det er myndighetene som kommer med slike råd, så jobber vi med å hjelpe kundene våre så godt vi kan innenfor rammene av reiseforsikringen, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad.