- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Spilleren, som selv har innvandringsbakgrunn fra Kosovo, la seg flat og beklaget etter at han kalte Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo for en «jævla soper».
Kastrati ble suspendert av klubben og får hverken delta på trening eller i kamp i påvente av dom fra Norges Fotballforbunds domsutvalg.
Samtidig får han uventet støtte fra den skeive muslimske organisasjonen Salam Norge, som har tatt ham til sitt bryst og gjort ham til ambassadør.
– En riktig rollemodell
Generalsekretær Begard Reza i Salam tror på Kastrati, som hele tiden har hevdet at han ikke visste hva ordet «soper» betød.
– Det betyr veldig mye for oss at Flamur vil være ambassadør for oss og tør å ta kampen for skeives rettigheter. Det har vært vanskelig for oss å finne rollemodeller som tør å si at «jeg gjorde feil, her kan jeg endre meg». I noen muslimske miljøer skjer det sjelden. Vi vil gjerne ha et forbilde som erkjenner en feil man har gjort. Vi trenger flere slike, sier generalsekretær Begard Reza til VG.
Kastrati er glad han ble spurt om å være ambassadør.
– Det er betryggende å vite at noen tror på meg, og spesielt en organisasjon som denne. Når de forstår og tilgir, og i tillegg vil at jeg skal være med dem rundt omkring på skoler som en ambassadør, da har min unnskyldning kommet frem dit den skal. Det gjør meg varm om hjertet, og er godt å ha med seg slik situasjonen er nå, sier Kastrati til VG.
Konstruktivt fremgangsmåte
Inge Alexander Gjestvang, leder i FRI, mener Salams fremgangsmåte i saken er konstruktivt og riktig.
– I saker hvor du har en person som har gjort eller sagt noe dumt, men legger seg flat og uttrykker anger i etterkant, så kan det i mange tilfeller være bedre å strekke ut en hånd fremfor å fordømme, sier Gjestvang til Utrop.
Her er det avgjørende at Kastrati har kommet med et genuint ønske om å gjøre opp for seg, argumenterer FRI-lederen.
– Måten Salam har taklet dette på er slik det skal gjøres, med refleksjon og bevisstgjøring, og kan overføres til mange andre saker som omfatter alle former for hatprat eller hets, ikke bare homohets. Fra før vet vi jo også at Salam jobber mot både homohets, islamofobi og rasisme, og organisasjoner som for eksempel Salam og FRI har ofte muligheten til å bidra med kunnskap og kompetanse der vi ser at det er behov for det.
Har fått rasistisk hets
Gjestvang påpeker også på at flere har kommet med rasistisk hets mot spilleren på sosiale medier.
– Jeg har sett kommentarer som går på kultur, og oppfordringer om at han “bør reise hjem til Kosovo”. Vi kan ikke la en slik situasjon, hvor en offentlig person med minoritetsbakgrunn som har gjort en tabbe, bli misbrukt. Her går det igjen på fordømmelseskulturen som ofte kommer sterkt til uttrykk på nett.