Svensk-rumensk redaktør får ytringsfrihetspris

 
Foto: Frankie Fouganthin
Alice Teodorescu har i årevis markert seg som en sterk og uavhengig stemme i svensk samfunnsdebatt, og særlig i rasismedebatten.

Teodorescu (bildet), som ble født i Bucuresti i 1984, men kom til Sverige som femåring, fikk tildelt Lennart Högman-prisen mandag, melder Göteborgs-Posten.

– Jeg har alltid prøvd å være trofast mot mine verdier, og skrive i tråd med hva som jeg ser på som langsiktig tenkning, uavhengig av hvor vinden blåser. Uten alle støtten og oppmuntringen fra alle mine lesere ville jeg sannsynligvis ikke ha orket dette. Til tider har det vært vanskelig å stå rakt, så jeg er beæret og takknemlig for denne oppmerksomheten, sier Teodorescu til Göteborgs-Posten.

Svensk-rumeneren kan vise til årlangt innsats i presse og kommunikasjon. Hun har tidligere vært lederskribent i blant annet Svenska Dagbladet, Skånska Dagbladet, Barometern Oskarshamns-Tidningen, Barometern och Gotlands Allehanda. 

I september 2014 ble hun spaltist i Aftonbladet, og i januar 2015 ble hun ansatt som debattleder og politisk redaktør i Göteborgs-Posten. Ansettelsen ble sett på med argusøyne, ettersom Teodorescu representerer et liberal-konservativt syn i samfunnsdebatten, og avisen har alltid stått for en mer sosial-liberalt syn.

Kritisk stemme i rasismedebatten
Som samfunnsdebattant har Teodorescu bemerket seg som tilhenger av for en mer innvandringsrealistisk syn i i et land med forholdsvis åpen-grenser-politikk. I rasismedebatten har hun stilt seg kritisk på om det finnes strukturell rasisme i Sverige, og fremhevet behovet for “en mindre dogmatisk og polarisert debatt”.

Högman-prisen, som er oppkalt etter den svenske forleggeren og forfatteren Lennart Högman, har blitt tildelt siden 2011. Tildelingen går, ifølge prisvedtektene til en person som “har arbeidet med sivilt mot, integritet og for god og riktig dialog.”

I prisvinnerbeskrivelsen fremgår det:

– Årets vinner får prisen grunnet sin debatterings- og kronikkevne, som som er preget av en gjennomtenkt stil og for hennes mot til å ta opp temaer som er utenfor den såkalte agendaen.