Syria får nødhjelp via to nye grenseoverganger

– Norge oppfordrer alle parter i Syria til å sikre uhindret tilgang for nødhjelp, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Foto: Arbeiderpartiet
FN har inngått avtale med Syria om åpning av to nye grenseoverganger slik at nødhjelp kan fraktes inn til jordskjelvofre nordvest i landet.

FN har inngått avtale med Syria om åpning av to nye grenseoverganger slik at nødhjelp kan fraktes inn til jordskjelvofre nordvest i landet.

Kunngjøringen kom etter at FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths mandag møtte Syrias president Bashar al-Assad i Damaskus.

FNs sikkerhetsråd vedtok i 2014 at nødhjelp til de opprørskontrollerte områdene nordvest i Syria skulle fraktes inn via fire grenseoverganger – to fra Tyrkia, en fra Jordan og en fra Irak.

I 2020 brukte Assad-regimets nære allierte Russland vetoretten i Sikkerhetsrådet til å stenge de to sistnevnte grenseovergangene, og i juli 2021 sørget Russland og Kina for å stenge ytterligere en overgang.

All nødhjelp til de opprørskontrollerte områdene har siden blitt fraktet inn via grenseovergangen Bab al-Hawa, men Assad og hans allierte har nå gått med på å åpne to nye overganger til Tyrkia – Bab Al-Salam og Al Ra’ee – i tre måneder.

Opprørerne nekter

Ifølge lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, har Assad også åpnet for å kjøre nødhjelp inn fra regjeringskontrollerte områder i Syria. Men opprørerne i den al-Qaida-tilknyttede gruppen Hayat Tahrir al-Sham nekter å slippe hjelpen inn og krever at alt skal fraktes inn fra Tyrkia.

Ifølge FN haster det å få fram mat, medisiner og annen nødhjelp til millioner av mennesker som ble hardt rammet av jordskjelvene i Idlib-provinsen, mange av dem internt fordrevne fra andre områder av Syria.

– Norge oppfordrer alle parter til å sikre uhindret tilgang for nødhjelp, skriver utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) på Twitter.

At det nå åpnes to nye grenseoverganger til de opprørskontrollerte områdene nordvest i Syria er viktig, mener hun.

– Det er enorme behov i et område som var sårbart før jordskjelvet, konstaterer Huitfeldt.

Godt nytt

Norges FN-ambassadør Mona Juul beskriver også avgjørelsen om å åpne nye grenseoverganger som godt nytt.

– Uhindret humanitær tilgang til alle menneskene som trenger det, er nøkkelen for å redde liv etter skjelvet, sier Juul i en uttalelse.

FNs generalsekretær António Guterres understreker også viktigheten av å få inn mer nødhjelp.

– Det er ytterst presserende å bringe inn mat, medisinsk utstyr og andre forsyninger, samt sørge for husly til millioner av mennesker som er berørt, heter det i en uttalelse fra ham.

De hvite hjelmene kritiske

Lederen for sivilforsvarsgruppen De hvite hjelmene, som opererer i områder der Hayat Tahrir al-Sham har kontrollen, er derimot sterkt kritisk til at FN har inngått avtale med Assad om å åpne to nye grenseoverganger.

– Dette er sjokkerende, og vi er fortvilet over måten FN opptrer på, sier Raed al-Saleh, som mener Assad har scoret en politisk gevinst.

Han berømmer derimot Saudi-Arabia og Qatar for å sende inn nødhjelp til de opprørskontrollerte områdene.

– Det vil utgjøre stor forskjell, for de går direkte inn, sier Saleh.

Tirsdag morgen landet også et saudiarabisk fly med over 35 tonn nødhjelp i Aleppo, ifølge statlige medier. Det er den første kjente leveransen av bistand fra Saudi-Arabia til
regjeringskontrollerte områder.

(©NTB)