- Forsvareren til Manshaus reagerer på tidsbruk - 21.11.2024
- Eksperter: Breivik er ikke psykisk syk - 21.11.2024
- Titusener i protest til støtte for urfolket på New Zealand - 20.11.2024
Av disse har nærmere 200 pasienter og rundt 100 pårørende hittil ankommet Norge. Det gjør Norge til ett av de landene som har tatt imot flest pasienter fra det krigsherjede landet.
I tillegg er over 700 pasienter og pårørende transportert med norsk hjelp og ambulansefly til andre land.
– Norge gjør en formidabel innsats med å sørge for pasienttransport med ambulansefly til sykehus i Norge og Europa, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Transporten skjer via et medisinsk knutepunkt i Polen og deretter videre til behandling på sykehus rundt om i Europa. Dette skjer i samarbeid med EUs sivile beredskapsordning (UCPM).
– Norge har helt siden krigen brøt ut vært en sentral bidragsyter i EUs ordning for sivil beredskap, herunder medevac-ordningen. Vi må stå sammen om å støtte det ukrainske folk. Støtten til Ukraina er helt nødvendig for ukrainerne, og en investering i Norges og Europas sikkerhet, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en pressemelding.
Norge kan tilby ambulanseflytransport fordi Forsvaret har en beredskapsavtale med SAS. I samarbeid med de regionale helseforetakene stiller Forsvaret også med helsepersonell som tar seg av pasientene under flygingene.
Norge har også blant annet donert legemidler og medisinsk utstyr samt tolv ambulanser og fem spesialbygde ambulansebusser.
(©NTB)