- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Analysen har medieanalyseselskapet Retriever laget for Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI).
Funnene i 12.000 artikler i sju papiraviser og seks nettaviser viser at innvandrere i liten grad blir brukt som kilder i nyhetssaker. Blant annet viser analysen at personer med innvandrerbakgrunn fra utenfor Norden uttaler seg i bare to prosent av alle nyhetsartiklene som ble undersøkt.
– Det er overraskende at representasjonen av innvandrere i mediesaker ikke har blitt bedre, men verre, sier Sylo Taraku, rådgiver i Tankesmien Agenda og medlem av Pressens Faglige Utvalg. til NRK.
Analysen viser at personer med innvandrerbakgrunn fra utenfor Norden uttaler seg i bare to prosent av alle nyhetsartiklene som ble undersøkt.
Taraku mener dette kan gå på tilliten løs til media.
– Det er viktig at alle grupper i samfunnet blir hørt og representert. Det er også viktig at folk føler seg representert og hørt, for da vil de også føle større tillit til institusjoner i samfunnet, inkludert medier, sier han.
Særlig viktig for NRK
Konstituert nyhetsdirektør i NRK Marius Tetlie er ikke fornøyd med at personer med innvandrerbakgrunn er såpass lite synlig i nyhetsartikler på NRK.no.
– Mediene skal speile det samfunnet vi er en del av, og for NRK er det særlig viktig siden vi har som mål å nå alle i samfunnet.
Heller ikke sjefredaktør Gard Steiro i VG er spesielt fornøyd med funnene i rapporten.
– Jeg mener det er alvorlig. Integrering og innvandring er en av de store konfliktlinjen i norsk politikk og en av de store utfordringene i samfunnet. Norske medier evner ikke å få kilder fra de miljøene vi skriver om. Det er alvorlig og det gjør at dekningen vår gir et skjevt bilde av store deler av samfunnet, sier Steiro til NRK.