- Forsvareren til Manshaus reagerer på tidsbruk - 21.11.2024
- Eksperter: Breivik er ikke psykisk syk - 21.11.2024
- Titusener i protest til støtte for urfolket på New Zealand - 20.11.2024
Cürükkaya (bildefaksimilet) er medlem av den internasjonale forfatterforeningen PEN, og er en skarp kritiker av Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og hans regime.
64-åringen ble pågrepet av norsk politi tirsdag da han ankom Oslo med Kiel-fergen. Bakgrunnen for pågripelsen var en tyrkisk etterlysning via det internasjonale politisamarbeidet Interpol, opplyser den svenske forfatteren, kommentatoren og Tyrkia-eksperten Kurdo Baksi i en epost til NTB. Det er Cürükkayas kone som opplyser dette til Baksi.
NTB har ennå ikke lykkes å få en kommentar fra Kripos. Cürükkaya skulle etter planen framstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett onsdag, men ble løslatt i 9-tiden onsdag formiddag.
– Han er nettopp løslatt, noe som er veldig prisverdig av politiet. Men jeg synes det er uforståelig at politiet brukte så lang tid på å finne ut at beskyldningene mot ham var grunnløse, sier hans forsvarer, advokat Cathrine Grøndahl, til NTB.
– Jeg synes rettssikkerheten hans ikke er godt nok ivaretatt. Han ble pågrepet klokken 10 og først klokken 16 ble jeg oppnevnt som hans forsvarer. Da var det ingen jurister i politiet på jobb for å løse dette, sier Grøndahl.
Hun forteller at Selim Cürükkaya og hans kone reiste til Norge på ferie.
– På meg virker det som Cürükkaya bare ønsker å dra videre på sin ferie i Norge, og at han ikke er så opptatt av å kreve erstatning for urettmessig å ha sittet på glattcelle. Han er veldig opptatt av at dette er en feilaktig fengsling og at beskyldningene mot ham er fabrikkert, sier advokaten.
Generalsekretær Hege Newth Nouri i Norsk PEN er tydelig på at norske myndigheter har gjort lignende pågripelser tidligere, og mener de nå bør ha lært.
– Den kurdiske politikeren Mustafa Sarikaya skulle i februar 2016 sendes tilbake til Tyrkia selv om han hadde godkjent asylopphold fra Kypros. Han ble varetektsfengslet fra februar til juni før advokaten hans vant fram i tingretten. Det var helt klart at norske myndigheter hadde gjort en grov feil, og Sarikya ble tilkjent erstatning i fjor. Jeg vil tro at etter saken med Mustafa Sarikaya er norske myndigheter klar over misbruket av Interpol fra Erdogans side, sier Noiri.
Hege Newth Nouri forteller at hun er kjent med to lignende saker fra i fjor, der tyrkiske statsborgere ble pågrepet i Spania, den ene av dem en journalist.
– Dette er en trend. Erdogan misbruker Interpols tjenester ved å sende ut utleveringsbegjæringer på politiske kritikere, sier Noiri.
Ifølge Baksi har Erdogans regime i de to årene som har gått siden militærkuppforsøket, levert inn flere tusen navn på regimekritikere til Interpol.
– Jeg kjenner Selim. Han er en intellektuell mann som bare skriver bøker. Jeg håper Selim løslates så fort som mulig. Vi kan ikke la Erdogan eksportere sitt forbud mot ytringsfrihet til Europa, sa Baksi til NTB mens Cürükkaya ennå satt på glattcelle.
– Selim er en kjent PKK- og Öcalan-kritiker, men ironisk nok er han pågrepet for å «støtte PKK». I bunn og grunn vil Erdogan skremme alle sine kritikere i utlandet, fortsetter han.
Cürükkaya, også kjent under navnet Tilki, knyttet seg til det kurdiske arbeiderpartiet PKK i 1974, og ble i 1980 dømt til en lengre fengselsstraff. Han slapp ut elleve år senere, og forteller i flere av sine bøker om torturen han ble utsatt for.
Etter løslatelsen kom han etter hvert på kant med PKK-grunnleggeren Abdullah Öcalan og ble pågrepet og dømt til døden. Han maktet imidlertid å rømme fra fengsel og flyktet til Tyskland der han holdt seg i skjul for organisasjonen. Han forlot PKK i 1993 og har siden vært forfatter på heltid.
(©NTB)