I år tar 550 studenter fra 90 forskjellige land fag på Den internasjonale sommerskole (ISS) på Universitetet i Oslo
I løpet av mandagen var forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) gjest på skolen. Nybø ønsket å høre ulike perspektiver på utdanning fra de internasjonal studentene. Et tilbakevendende perspektiv var at studentene opplevde lite kontakt med norske studenter.
– Nordmenn blir ikke kjent med dem, og de blir ikke kjent med nordmenn. Det er i både internasjonale studenters og vår interesse at vi snakker sammen og lærer av hverandre når vi har muligheten til det.
Besøket hadde en større ramme enn bare sommerskolen. Sentralt i arbeidet med den kommende stortingsmeldingen om studentmobilitet i høst, er blant annet spørsmålet om hvordan andelen nordmenn som drar til utlandet for å studere, kan økes.
– Smarte hoder i alle land må forenes i arbeidet med de store utfordringene verden står overfor. Næringslivet i Norge trenger den kunnskapen norske studenter tilegner seg i utlandet. Et annet spørsmål vi stiller oss er hvordan vi skal klare å internasjonalisere norske studenter, selv om de ikke reiser ut. Jeg håper flere reiser utenlands, og at flere benytter muligheten til å bli kjent med de internasjonale studentene som kommer hit.
Et dilemma statsråden trekker fram, er penger. I Norge er utdanning gratis i motsetning til mange utdanningsinstitusjoner i utlandet. Likevel tror ikke Nybø nødvendigvis at nye støtteordninger er veien å gå.
– Vi har allerede Lånekassen som tilbyr verdens beste ordning. Jeg tror det handler like mye om andre grunner, som bosituasjon og familie. I mobilitetsmeldingen skal vi se nærmere på nettopp denne problematikken, og forhåpentligvis vil enda flere studenter søke internasjonale erfaringer.
(©NTB)