- Fritidsklubb på Holmlia får julegave fra Oslo-byrådet - 23.12.2024
- Regjeringen vil skjerpe norskkrav for å få permanent opphold - 20.12.2024
- Holmestrand-skole får Benjaminprisen - 19.12.2024
Tre sølvmynter som er over 2.000 år gamle, ble forsøkt solgt i Oslo. Myntene ble trolig stjålet fra nasjonalmuseet i Kabul, men det er usikkert om de blir levert tilbake.
– Den eldste av myntene er fra perioden 175–170 før vår tidsregning (fvt.) og viser kong Demetrios II på forsiden og den greske gudinnen Athene på baksiden. De to øvrige myntene er fra 170 fvt. og fra perioden 145–130 fvt. og viser henholdsvis kong Evkratides og kong Heliokles I, sier professor Håkon Roland ved Avdeling for numismatikk og klassisk arkeologi på Kulturhistorisk museum til Uniforum, til nettavisen for Universitetet i
Oslo.
Roland forteller videre at verdien på myntene var fire drakmer, en sum som i antikken tilsvarte omtrent fire dagslønner.
– Myntene har stor historisk verdi, men det er mange antikke mynter i omløp, så disse myntene er nok ikke så veldig verdifulle på det kommersielle markedet, bemerker han.
Det var i november i fjor at Kulturhistorisk museum ble kontaktet av Oslo Myntgalleri, som hadde fått inn tre baktriske sølvmynter. En oppmerksom ansatt søkte opp myntene i en katalog og konkluderte med at myntene var fjernet fra samlingen til nasjonalmuseet i Kabul. Hva som videre vil skje med myntene, kan Roland ikke svare på.
– De tre myntene har tilhørt en myntsamler på Vestlandet. Trolig har den nå avdøde eieren ikke hatt mistanke om at noe var galt da han kjøpte myntene hos en norsk mynthandler på 1990-tallet, sier han.
Til tross for at myntene trolig er ulovlig fjernet fra museet i Kabul, er det ikke gitt at nåværende eier må gi myntene fra seg.
I et brev signert kulturvernavdelingen i Kultur- og likestillingsdepartementet, påpeker departementet at Afghanistan ratifiserte Unidroits konvensjon om stjålne eller ulovlig utførte
kulturgjenstander først i 2005. Dette innebærer at Afghanistan ikke kan kreve tilbake gjenstander som ble utført før 2005, ifølge avisen.
(©NTB)