21. juni åpnet Sveriges museum om Förintelsen i Stockholm med utstillingen «Sju liv», der syv livsskjebner gir perspektiv på nazistenes forbrytelser. De overlevde – og kom mot alle odds til Sverige.
Besøkende vil blant annet få høre om Hanna, som leide lillesøsteren Anita inn i Auschwitz-Birkenau-leiren. De var rom, og bare Hanna overlevde og kom om bord i de hvite bussene til Sverige.
Også historiene til Walter, Alice, Czeslaw, Kiwa, Eva og Lieselotte formidles via personlige vitnesbyrd, originalgjenstander, brev og fotografier. Lieselotte kom til Sverige med en såkalt barnetransport, da landet tok imot 500 barn fra Tyskland og Østerrike. De fikk kun komme om foreldrene lovte ikke å følge etter.
– Stans opp et øyeblikk og tenkt på hva det betyr, sier museumssjef Katherine Hauptman. Jødiske Lieselotte så aldri foreldrene igjen, og skapte seg et liv i Sverige. Det gjorde også Walter, som opplevde novemberpogromene i 1938 og var blant de få som klarte å flykte til Sverige.
– I denne perioden hadde Sverige en svært restriktiv flyktningpolitikk, så veldig få fikk komme hit. Mange jødiske personer var forfulgt og hadde opplevd vold. Men i Sverige anså man ikke at de var så forfulgt, sier museumssjefen.
Bak Sveriges museum om Förintelsen står Statens historiska museer, som høsten 2021 fikk i oppdrag av den svenske regjeringen å utforme et slikt museum.