Katrin Glatz Brubakk, som er barnebokforfatter og psykolog, tildeles Biskop Arne Fjellbus kirke- og samfunnspris for arbeidet hennes for flyktninger og barn i Moria-leiren, ifølge kirken.no.
Prisen deles ut av Nidaros Bispedømmeråd.
– Katrin Glatz Brubakk får Fjellbuprisen for den måten hun har løftet fram skjebnen til flyktningene, særlig barn, i Moria-leiren i Hellas. Gjennom reiser, arbeid lokalt og det hun forteller oss, er hun en stemme for de som ikke høres. Det er viktige fortellinger fra Europas – og dermed vårt samfunns, skyggeside, heter det i begrunnelsen.
I hennes liv og engasjement kjenner vi igjen de kristne og humanistiske grunnverdiene som preget biskop Fjellbus liv og gjerning, sier biskop i Nidaros, Herborg Finnset.
Hun mottar prisen den 2. august i Vår Frue kirke i Trondheim.
Finnes ikke noe alternativ
– Dette gjør jeg, fordi jeg ikke klarer å la være. For meg finnes det ikke noe alternativ, sier Brubakk.
Siden 2015 har Brubakk vært en forkjemper for flyktningbarna i Moria. Det var en fagkonferanse på den greske øya Lesvos, som tente engasjementet.
I Lesvos møtte Brubakk flyktninger etter flukten over havet, som var på vei til flyktningeleiren Moria.
– Det var ikke noe hjelpeapparat, de sultet og gikk i 40 grader frem til leiren. Vi var vitne til en humanitær katastrofe. Da jeg kom hjem fortalte jeg mannen min om opplevelsene mine, og at dette er en situasjon vi ikke kan tåle. Vi kan ikke ha det sånn. Da sa han at jeg bare måtte reise ned igjen, sier hun til
Risikerte å havne i fengsel
I januar ble kolleger av Brubakk i Lesvos anklaget av greske myndigheter for å bistå menneskesmuglere. Hjelpearbeidere i Hellas kan risikere inntil 25 års fengsel for å hjelpe båtflyktninger. Greske rettsmyndigheter startet rettsak mot 24 personer de mener har hjulpet menneskesmuglere med å få i land syriske flyktninger, ifølge NRK.
De ble anklaget for deltakelse i kriminelle nettverk, menneskesmugling og spionasje. Flere av dem har stått anklaget for dette helt siden 2018, står det i NRK.
Brubakk sa da til NRK at de greske myndighetenes rettsforfølgelse av hjelpearbeidere tynger henne når hun er er ute i felt:
– Hvis jeg kjører langs stranden og ser at en båt kommer i land, så må jeg vurdere; skal jeg nå gjøre det instinktet forteller meg; å dele ut vann, gi mat, gi et teppe til kalde barn? Skal jeg gjøre det når risikoen er 25 års fengsel?
Brubakk mente at anklagene var absurde.
– Jeg har stått på strendene på Lesvos med flere av dem. Det de faktisk har gjort er å redde flyktninger fra å drukne, gitt dem varme tepper, vann og mat da de kom til land. En hjelp vi normalt ikke ser på som kriminelt, men snarere helt nødvendig.
Anna Korka, den greske ambassadøren til Norge, sa hun ikke ville kommentere den konkrete saken på Lesvos, dog mener hun det er viktig at greske myndigheter forfølger lovbrudd også blant de som mener å være hjelpearbeidere.
– Men det har vært situasjoner der for eksempel folk på land har varslet menneskesmuglere hvor kystvakten vår har vært. Dette har hjulpet menneskesmuglerne å komme seg i land med flåter, uten at greske myndigheter har kunnet kontrollere det. Dette er forbudt og straffbart, sa hun til NRK.