Justisministeren om koranbrenning: – Tar sterkt avstand

– Religionskritikk som kommer til uttrykk ved symboltunge handlinger, slik som brenning av koranen, vil ikke være straffbart selv om virkemiddelbruken støter og opprører, ifølge justisministeren.
Foto: PRESSEFOTO: SENTERPARTIET Foto: Senterpartiet
Justisminister Emilie Mehl (Sp) tar sterkt avstand, men sier norsk lov åpner for at koranbrenning kan være lovlig i enkelte tilfeller.

– Jeg tar, på samme måte som statsministeren, sterk avstand fra koranbrenning. Koranbrenning kan i noen tilfeller anses som hatkriminalitet – dette avhenger av konteksten.

Det svarte justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp) på spørsmål fra Høyre-politiker Mahmoud Farahmand om hun anser koranbrenning som en hatkriminalitet, skriver Vårt Land.

Spørsmålet ble stilt 29. juni, dagen etter en mye omtalt koranbrenning i Stockholm.

I svaret sitt utdyper Mehl at religionskritikk går inn under ytringsfriheten, og derfor kan fremsettes straffefritt.

– Religionskritikk som kommer til uttrykk ved symboltunge handlinger, slik som brenning av koranen, vil ikke være straffbart selv om virkemiddelbruken støter og opprører.

Hun legger til at angrep mot enkeltpersoner eller trosgrupper ikke har samme grunnlovsvern og at det må vurderes om en eventuell koranbrenning sees på som kritikk av islam eller en ulovlig hatefull ytring.

(©NTB)