- Kronprins Haakon på besøk i moské fem år etter terrorangrep - 05.11.2024
- Norsk krematoriekapasitet sprengt - 04.11.2024
- SSB: Familieinnvandringen til Norge er nå større enn før pandemien - 04.11.2024
– Vi får et samfunn som er i ferd med å falle fra hverandre, uttalte lederen i Unge Høyre, Ola Svenneby, til Aftenposten i begynnelsen av juli.
I intervjuet tok han til orde for at innvandringsstopp er løsningen på integreringsproblemene i Norge. Svenneby sa at han håpet å få med seg Unge Høyre på dette.
Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug applauderte straks forslaget og uttalte til VG at hun håpet Erna Solberg ville komme på banen og gi Svenneby full støtte.
Får ikke støtte fra Solberg
Da TV 2 mandag møtte Solberg på valgkampturné i Nord-Norge, fikk ikke Listhaug den reaksjonen hun håpet på.
Reporteren fra TV 2 spurte om Høyre støtter innvandringsstopp.
– Nei. Det har jo våre talsmenn vært veldig tydelig på. Men bekymringen til Ola bør vi ta på alvor. Det som går på integreringspolitikken og hvordan vi bygger et fellesskap i vårt samfunn. Det er viktig, sier hun til TV 2.
Samtidig mener den tidligere statsministeren at Norge har en jobb å gjøre når det kommer til integreringspolitikken, men hun ser altså ikke innvandringsstopp som løsningen.
– Innvandringsstopp er et stort og komplisert spørsmål som ville betydd at Norge hadde måttet melde seg ut av stort sett hele det siviliserte verdenssamfunnet, knyttet til de internasjonale lover og regler som vi har, sier Solberg til TV 2.
Listhaug skuffet
Frp-leder Sylvi Listhaug er skuffet over at Solberg ikke støtter forslaget fra Svenneby.
– Jeg synes det er synd at Erna Solberg ikke erkjenner at vi nå har så store utfordringer med integreringen at det må tas grep. Mange greier seg godt, men for mange gjør det ikke, sier Listhaug til NTB.
Listhaug peker på utviklingen i Sverige og Frankrike og mener Norge bør lære av det. Hun mener det er feil å bruke internasjonale konvensjoner for å slå ned forslaget.
– I likhet med Frp er Svenneby tydelig på at innvandringsstoppen skal bestå i å kutte ut mottak av kvoteflyktninger, begrense familiegjenforening og gå bort fra dagens asylsystem. Det er fullt mulig å gjøre dette, noe både Danmark og Storbritannia er eksempler på, sier partilederen.
(©NTB)