- Regjeringen vil skjerpe norskkrav for å få permanent opphold - 20.12.2024
- Holmestrand-skole får Benjaminprisen - 19.12.2024
- Snart blir det mer politi i Oslos gater - 18.12.2024
Tunisia og Libya har blitt enige om å dele ansvaret med å gi husly til hundrevis av migranter og flyktninger som er strandet ved grensa mellom landene.
En talsperson for Tunisias innenriksdepartement, Faker Bouzghaya, sa på et felles møte med libyske myndigheter i Tunis torsdag at de var blitt enige om å dele ansvaret for migrantene ved grensen.
Migrantene befinner seg for tiden i ørkenområdet Ras Jedir etter å ha blitt sendt dit av tunisiske myndigheter. Rundt 300 mennesker er fremdeles strandet der, og noen har vært der i opp mot en måned.
Ifølge National Human Rights Committee har migrantene vært etterlatt i den glovarme ørkenen uten vann, mat eller medisin. Menneskerettighetsaktivister har funnet 27 døde migranter der, hvorav noen er barn.
Human Rights Watch har anklaget tunisiske myndigheter for å ha kollektivt utvist hundrevis av migranter og asylsøkere i retning grensen, deriblant barn og gravide kvinner.
Skal dele ansvaret
– Tunisia vil ta ansvar for en gruppe på 76 menn, 42 kvinner og åtte barn, sier Bouzghaya til AFP torsdag.
Disse menneskene ble onsdag sendt til mottakssentre i byene Tatouine og Medenine, hvor de fikk helsehjelp og psykologisk oppfølging av den tunisiske Røde Halvmåne, ifølge Tunisias
innenriksdepartement.
I henhold til den nye avtalen skal Libya ta ansvar for de resterende 150 migrantene ved grensen, ifølge humanitære kilder. Libyas innenriksdepartement sier den bilaterale avtalen skal sette en stopper for at migranter blir strandet i grenseområdet.
Aktivister hevder tunisiske myndigheter i en lengre periode har tvunget migranter og asylsøkere til å krysse grensen til Libya til fots.
Fremmedfiendtlig politikk
Opp mot 1200 svarte afrikanere ble utvist eller tvangsoverført av tunisiske sikkerhetsstyrker til øde grenseregioner ved Libya og Algerie i juli, ifølge Human Rights Watch.
Forsøk på å krysse grensen ut av Tunisia har mangedoblet seg siden mars og april etter at president Kais Saied påsto at «horder av illegale migranter» forårsaket kriminalitet og utgjorde en «demokratisk trussel» mot det hovedsakelig arabiske landet.
Fremmedfiendtlige angrep rettet mot svarte afrikanske migranter og studenter har økt over hele Tunisia siden Saieds uttalelser, og mange har mistet både jobb og bolig.
Libya og Tunisia er de viktigste transittlandene for afrikanske migranter som forsøker å krysse Middelhavet og nå Europa.
(©NTB)