- – Ville bli frivillig for å gi noe tilbake - 17.11.2024
- Shelmith, Jawad og Amalie nominert til Gulljerven - 15.11.2024
- – Aktiv dødshjelp er forbudt i følge islam - 14.11.2024
Nye SSB-tall viser at det er utfordrende for personer med innvandrerbakgrunn å etablere seg som boligeiere, men det er betydelige forskjeller innad i gruppen.
I en rapport har SSB sett på om innvandrere i Norge og deres norskfødte etterkommere har blitt en del av den norske boligmodellen og er boligeiere på lik linje med andre.
SSB-tallene viser at færre har eierskap til egen bolig.
– En stor andel av innvandrerne bor i Oslo, hvor andelen eiere er lavest og boligprisene høyest. Det kan bidra til å forklare hvorfor relativt få innvandrere eier egen bolig, hvorfor de har mindre boliger i snitt og oftere bor trangt sammenliknet med ikke-innvandrere. Samtidig er det store forskjeller mellom innvandrere og ikke-innvandrere uavhengig av hvor sentralt de bor.
Gamle innvandringsland har flest eiere
Folk fra Storbritannia, Sverige og Tyskland eier mest bolig blant vestlige innvandrergrupper, mens folk med landbakgrunn fra Vietnam, Sri Lanka og Pakistan eier mest blant ikke-vestlige innvandrergrupper. Eriteere, syrere og somaliere eier minst blant ikke-vestlige.
Eierformen viser at flesteparten av innvandrere er selveiere (nesten 50 prosent). Opptl 40 prosent leier, mens litt over ti prosent er andelseiere.
– Høyest andel boligeiere finner vi i gruppene med bakgrunn fra «gamle» innvandringsland som Sri Lanka, Vietnam og Pakistan, der om lag 8 av 10 er eiere. Blant personer med pakistansk og tyrkisk bakgrunn er det relativt mange andelseiere. En av de mulige forklaringene på dette er at begge landgruppene er overrepresentert i større byer der det er større innslag av borettslag og andre former for andelseie.
Inntektsforskjeller og kulturbakgrunn påvirker
Siden innvandrere har lavere inntekt enn befolkningen ellers, vil dette påvirke tilgang til egen bolig.
– I et boligmarked som det norske, som har vært preget av svært høy prisvekst de siste årene, krever etablering på boligmarkedet en relativt solid økonomi. At eierandeler er lavere i grupper med lave inntekter, og at det har vært slik over lang tid, er et kjent fenomen (Hattrem, 2022; Oppøyen, 2023). Det er også et faktum at personer med innvandrerbakgrunn er tydelig overrepresentert nederst i inntektsfordelingen (Hattrem, 2022; Strøm og Bye, 2017).
Også kulturbakgrunn og tropraksis kan påvirke boligtilgang.
– Innvandrere som kommer til Norge, kan ha andre holdninger knyttet til det å kjøpe egen bolig, gjerne ved å låne penger. Noen muslimer mener Koranen ilegger forbud mot å betale renter, og at dette kan være et hinder mot å ta opp boliglån (Vrålstad, 2017). De kan også ha planer om å flytte ut igjen etter en viss tid, og derfor velge å leie bolig for å beholde større fleksibilitet.
Flest familiehusholdninger
Også kjønn spiller en rolle når det kommer til å eie bolig. I befolkningen ellers er menn oftere hus- og leilighetseiere, mens det er motsatt blant innvandrere.
– Forholdet er motsatt blant personer med innvandrerbakgrunn, hvor en markant større andel kvinner (65 prosent) enn menn (59 prosent) bor i eid bolig. Dette kan skyldes at kvinner oftere enn menn kommer gjennom familieinnvandring, da kanskje for å etablere seg med en mann som allerede er inne på boligmarkedet.
Innvandrere bor også i flerfamiliehusholdninger, noe som gjør at denne gruppen er mer trangbodd enn befolkningen ellers.
– Nesten alle personer uten innvandrerbakgrunn som tilhører husholdningstypen par med store barn bor i en bolig som husholdningen eier (96 prosent). Også blant dem med innvandrerbakgrunn er det relativt mange eiere i denne husholdningstypen, 80 prosent blant dem med bakgrunn fra EU, EFTA etc. og 72 prosent blant dem med bakgrunn fra Afrika, Asia etc.
Unge innvandrere har lav eierandel
Også alder er en påvirkningsfaktor, hvor unge med innvandrerbakgrunn har lavest eierandel.
– Selv om eierandelen stort sett er lavere for personer med innvandrerbakgrunn i alle aldersgrupper, ser vi de samme alderstendensene som blant andre. Det er lavest andel boligeiere i aldersgruppen 20-24 år, som gjerne er da mange studerer og flytter ut fra foreldrehjemmet. Bare blant de eldste med bakgrunn fra EU, EFTA etc. er andelen som bor i eid bolig på samme nivå som resten av befolkningen. Forskjellene er størst blant barn med innvandrerforeldre, og spesielt blant dem med bakgrunn fra Afrika, Asia etc. er det få som bor i eid bolig målt mot øvrig befolkning.