SOS Méditerranée blant vinnerne av «den alternative nobelprisen»

Right Livelihood Award er blitt gitt blant annet til redningsskipet SOS Méditerranée,
Fire aktører er vinnere av årets Right Livelihood Award. Blant vinnerne er SOS Méditerranée, som drifter et norsk redningsskip i Middelhavet.

Fire aktører er vinnere av årets Right Livelihood Award. Blant vinnerne er SOS Méditerranée, som drifter et norsk redningsskip i Middelhavet.

Den kenyanske miljøverneren Phyllis Omido, den ghanesiske rettighetsaktivisten Eunice Brookman-Amissah og den kambodsjanske organisasjonen Mother Nature er de øvrige vinnerne.

Prisvinnerne bærer vitnesbyrd om verdens utallige lidelser, skriver organisasjonen Right Livelihood.

– Right Livelihood-prisvinnerne stiller opp for å redde liv, bevare naturen og ivareta verdigheten og levebrødet til mennesker rundt om i verden, skriver juryen.

– Utrettelig innsats

Prisen ble etablert i 1980 av den tysk-svenske filantropen Jakob von Uexküll, og målet med prisen er å hedre og støtte dem som tilbyr praktiske og eksemplariske løsninger på de viktigste utfordringene verden står overfor. Prisen blir ofte kalt «den alternative fredsprisen».

SOS Méditerranée drifter flere redningsskip i Middelhavet som redder migranter i havsnød. Senest mandag meldte de å ha reddet hundrevis av migranter med skipet Ocean Viking, som seiler under norsk flagg.

Organisasjonen beskriver ruten over det sentrale Middelhavet som den farligste migrantruten i verden. Hittil i år er over 2000 mennesker døde eller savnet etter å ha lagt ut på den farefulle seilasen til Europa.

– Organisasjonens utrettelige innsats for menneskeheten har ikke bare reddet liv, men har sørget for at offentligheten, europeiske institusjoner og myndigheter er meget oppmerksomme på realitetene i den humanitære krisen, skriver Right Livelihood i sin begrunnelse.

Hedrer fengslede klimaaktivister

En av de andre vinnerne, Phyllis Omido, kjemper iherdig for fattige i Kenya mot industrigiganter som slipper ut miljøgifter i overbefolkede områder.

– Takket være Omidos aktivisme har 17 giftige industriområder blitt stengt i Kenya, skriver Right Livelihood.

Eunice Brookman-Amissah fra Ghana får prisen for hennes innsats for kvinners rett til trygg abort. Hun har stått i arbeidet i tre tiår i landene sør for Sahara, hvor 6,2 millioner utrygge
aborter blir utført årlig.

Den siste prisvinneren, organisasjonen Mother Nature, ledes av unge miljøaktivister som taler klimaets sak i et land med begrenset ytringsfrihet.

Elleve av organisasjonens aktivister har blitt fengslet og dusinvis andre har blitt pågrepet siden oppstarten i 2012.

– Til tross for trakassering og konstant trussel om pågripelse har organisasjonen holdt stø kurs og fortsatt kampen uten frykt, skriver Right Livelihood.

(©NTB)