I fjor ble det kjent at trossamfunnet mister både statstilskuddet for 2021 og registreringen som trossamfunn. Jehovas vitner er uenig i avgjørelsen og har gått til søksmål mot staten. Rettssaken skal opp for Oslo tingrett i januar.
I mellomtiden har de altså søkt om statstilskudd for både i fjor og i år.
De er ikke uventet også uenig i Statsforvalterens avslag.
– Vi er uenig i Statsforvalterens begrunnelser i vedtaksbrevene om å nekte Jehovas vitner statsstøtte for 2022 og 2023. Brevene mottok vi henholdsvis 20 måneder og 9 måneder etter at søknadene ble sendt, sier talsperson Fabian Fond for Jehovas vitner i Skandinavia til Vårt Land.
– Negativ sosial kontroll av barn
I vedtaket som gjelder 2022, påpeker Statsforvalteren at trossamfunnet ikke har gitt nye opplysninger om at de «planlegger eller har iverksatt tiltak for å rette opp i forholdene som ledet til nekting av statstilskudd for 2021», skriver avisa.
Statsforvalteren mente da blant annet at Jehovas vitner hindrer fri utmelding for medlemmene sine. I tillegg ble det påpekt at eksklusjonsreglene av mindreårige døpte innebærer negativ sosial kontroll av barn i trossamfunnet.
Nylig ble det kjent at Jehovas vitner ikke får godkjent en midlertidig registrering som trossamfunn – mens de venter på rettssaken i januar. Det ville gitt dem mulighet til å søke statsstøtte, men også rett til å vie ektepar. Ankesaken ble avvist av Høyesterett i oktober.
Vedtaket kan ankes
Avslaget for 2023 begrunnes med at Jehovas vitner ikke lenger er et registrert trossamfunn. Registreringen gikk ut i desember i fjor.
Vedtaket om nekt av statstilskudd kan påklages Barne- og familiedepartementet. Jehovas vitner har foreløpig ikke bestemt om de vil gjøre det eller inkludere kravet i rettssaken.
Trossamfunnet oppgir selv at de har 11.877 forkynnere i Norge som gir Bibel-undervisning fordelt på 163 menigheter.