Ny prøveprosjekt forbedret sosialhjelpen

Ti langsværende sosialhjelpsmottakere fikk økt sosialhjelp i et forskningsprosjekt gjennomført av OsloMet.
Foto: Pixaby
Forskere ved Oslo Met gjennomførte en studie på et pilotprosjekt fra NAV som gikk ut på å tilpasse velferdssystemet.

Formålet var å forstå effektene av å endre den tradisjonelle sosialhjelpsmodellen på sosialhjelpsmottakere.

– Sosialhjelpen, slik den fungerer i dag, strekker ikke alltid til. Vi må være åpne for at det finnes bedre måter å hjelpe de som har minst til å få det bedre, sier Astrid Torbjørnsen, førsteamanuensis ved Fakultet for helsevitenskap ved OsloMet.

I forsøksprosjektet fikk ti langtidsledige sosialhjelpsmottakere et fast månedlig beløp på 16.900 kroner i et helt år, mot 13.000 kroner som vanlig.

Sosialhjelpsmottakerne ble løst fra de vanlige byråkratiske kravene, som kvartalsvise søknader, visning av kontoutskrifter og obligatoriske besøk til NAV. I tillegg fikk de styre over  husleie og andre betalinger.

Studiet fant ut at denne modifiserte tilnærmingen hadde en positiv innvirkning på mottakerne, og reduserte deltakernes følelse av fattigdom. Å få økt beløpet ga mer frihet og uavhengighet, slik at deltakerne hadde råd til ting som man ikke ville hatt råd til med standard sosialhjelp, for eksempel gavekjøp i feriene.

Endret ikke livet

Til tross for de positive resultatene, kunne ikke forskerne se betydelige endringer i livssituasjon, tross økt støtte. Deltakerne beskrev livet sitt som fortsatt monotont og til dels ensomt.

Forskerne erkjenner at det er en kompleks oppgave å finne løsninger for langtidsværende sosialhjelpsmottakere. Forskerne oppfordrer til samarbeid mellom offentlige etater og beslutningstakere, slik at man finner effektive løsninger for folk som er langtidsavhengige av sosialhjelp.

Les hele saken på Oslo Met