- Fritt-Ords manglende helhetsforståelse - 10.10.2024
- 1500 forfattere samler seg mot bokforbud - 01.08.2024
- Har en løgn ulik valør avhengig av hvem som uttaler den? - 02.05.2024
En av dem som ba Oslo-politiet om hjelp – i form av en omvendt voldsalarm – var Rahavy Varatharajan (30) som ble funnet skutt og drept i en bil i Elverum første nyttårsdag. Før drapet skal gjerningspersonen ha brutt besøksforbudet mot Rahavy en rekke ganger.
– Vi må erkjenne at vi kunne gjort ting annerledes i denne saken når vi ser hvor tragisk utfallet ble. Vi lyktes ikke med å beskytte henne, sier Beate Brinch Sand til VG.
Siden 2019 har Riksadvokaten bedt politidistriktene om å øke bruken av omvendt voldsalarm. Siden omvendt voldsalarm ble innført i 2013, har Oslo politidistrikt lagt ned 21 påstander om bruk av ordningen. I samme periode har Øst politidistrikt lagt ned påstand om dette i 64 saker.
«Det er vanskelig å forstå hvorfor Oslo politidistrikt skal ha et langt lavere antall slike saker enn Øst politidistrikt», står det i en oppsummering VG har lest.
En omvendt voldsalarm er en GPS-fotlenke som alarmerer politiet om trusselutøveren beveger seg inn i en forhåndsavtalt forbudssone.