- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
For to år siden flyktet Bifituu fra krigen i Etiopia.
Ved ankomst til det nasjonale framkomstsenteret i Råde var hun gjennom alle sjekkpunktene asylsøkere må igjennom, som registrering og tuberkulose-sjekk.
Men en viktig ting manglet da hun ble sendt videre, nemlig det avgjørende asylintervjuet, ifølge NRK.
Venter fortsatt etter to år
Ifølge forskriftene fra UDI skal “asylintervju gjøres så snart som mulig”. Likevel har to år gått, og Bifituu ventar framleis.
– Jeg har ingenting å gjøre. Jeg må bare vente, sier Bifituu fra rommet sitt på Solbakken mottak i Florø til NRK.
Høsten 2021 merket mottaksleder Bente Nygård at flere av de som kom til Florø ikke hadde fått søkt asyl.
– Jeg er forbannet. Det er ikke slik det skal være. Når disse personene kommer til oss skal alt være avklart. Her skal de bo mens de venter på svar om de får opphold, sier hun til NRK.
Høye ankomsttall
I 2022 og i 2023 var det svært mange asylsøkere som kom til Norge, noe som forklarer doblingen i ventetid på asylintervju, sier Wenche Fone, direktør for Beskyttelse i UDI til NRK.
– Vi forstår at ventetiden er tøff, men jobber målrettet med å få ned ventingen.
Fleire partier er også kritiske til de lange ventetidene til UDI. Rødt mener det er politisk uvilje fra justisministeren, mens Høyres Mari Holm Lønseth krever mer handlekraft.
– Ventetidene må ned i hele landet, og det er en stor belastning for kommunene å ha masse asylsøkere i kø i Norge. Jeg vil be Emilie Mehl redegjøre for dette i Stortinget ved første anledning, sier hun til NRK.
– Dessverre er det ein politisk uvilje fra justisministeren til å gjere meir med dette. Det er mange tomme ord og løfter, men ingen reell handling, sier Rødts Tobias Drevland Lund til NRK.