Én av fem elever i Bergen har opplevd rasisme

Én av fem elever i Bergen har blitt utsatt for rasisme, viser en ny undersøkelse.
Foto: Creative Commons
Én av fem elever i Bergen har opplevd rasisme. Elever med bakgrunn fra Midtøsten er mest utsatt, ifølge en ny undersøkelse.

Skolebyråd Daniel Hägglund (Frp) er ikke overrasket over resultatene.

– Vi vet at det er mye stygt språk på skolene i Bergen, og når barn blir sure på hverandre så tar de ofte det første de kommer på for å såre hverandre. Da kan det fort komme uttrykk som går på for eksempel etnisitet eller legning, sier han til Bergens Tidende.

Én av fem elever i Bergen har blitt utsatt for rasisme. Det viser en ny undersøkelse fra Rambøll Management Consulting, på oppdrag fra Bergen kommune.

I undersøkelsen fremkommer det at de fleste rasistiske ytringer baserer seg på hudfarge, språk eller religion. Rasisme basert på hudfarge er imidlertid vanligst.

63 prosent av elever med bakgrunn fra Midtøsten har opplevd rasisme, sammenlignet med 13 prosent av de med etnisk norsk bakgrunn. Videre har 59 prosent av elever med asiatisk bakgrunn og 46 prosent av elever med afrikansk bakgrunn opplevd rasisme.

Undersøkelsen skal legge grunnlaget for en bystyremelding i høst, ifølge Hägglund. Hensikten er å komme med forslag til hvordan rasisme i skolen kan forebygges.

(©NTB)