Fakkeltog i Vikersund avlyst etter innvandringsfiendtlig pågang

Her blir 55 år gamle Runar Magnussen slått ned. Gjerningsmannen hevdet 55-åringen kom med rasistisk hets, noe Magnussen nekter for.
Foto: Skjermdump/Nettavisen
Et planlagt fakkeltog i Vikersund tirsdag kveld er avlyst fordi innvandringsfiendtlige grupper ville slutte seg til. Toget skulle markere motstand mot vold.

Bakgrunnen for markeringen var en voldshendelse i Vikersund. 55 år gamle Runar Magnussen ble slått ned på åpen gate for vel tre uker siden. En gutt i slutten av tenårene er pågrepet og siktet for kroppsskade.

55-åringen har forklart at han ble beskyldt for rasisme, men nekter selv for dette. En video av voldsepisoden er spredd i sosiale medier.

Frp-leder Sylvi Listhaug var blant dem som meldte sin ankomst til fakkeltoget tirsdag. Etter hvert kom høyreradikale grupperinger på banen. Mandag kveld ble det bestemt at toget skulle avlyses.

– Vi begynte å få en veldig dårlig følelse på at dette gikk i en helt annen retning. Men dette handlet aldri om innvandring. Markeringen ble plutselig mye større enn det som var meningen – og med et helt annet budskap enn det vi ville stå for, sier medarrangør Susanne Sofie Berg til VG.

Tagget kirkevegg med hatytringer

Tirsdag morgen var Heggen kirke tagget med påskriften «drep hvite» og «KKK fakkeltog». Politiet etterforsker taggingen, og kirkeverge Nina Brokhaug Røvang kaller saken for trist.

Veggen på Heggen kirke, hvor hatytringen er dekket over.
Foto : Modum menighet

– Det går mot det vi står for. Vi er en kirke for alle, sier hun til VG.

Flere har uttrykt at de kommer til å samles i Vikersund, selv om fakkeltoget er avlyst. Derfor følger politiet ekstra godt med tirsdag kveld.

– Vi leser jo hva som står i mediene og følger med i sosiale medier vi også, sier avsnittsleder ved Modum politistasjon Verner Svendsen til Drammens Tidende.