Angrep mot kontoret til iransk eksilgruppe i Sverige

Svensk politi har innledet etterforskning etter at kontoret til en iransk eksilgruppe ble forsøkt påtent og utsatt for skadeverk i Stockholm natt til mandag.

– Flere vinduer ble knust og ytterveggen ble påtent, heter det i en kunngjøring fra Det nasjonale iranske motstandsrådet (NCRI), den politiske grenen til eksilgruppen Folkets mujahedin (MEK).

Ifølge gruppen ble det kastet flere brannbomber mot bygningen, men brannen ble raskt slukket og ingen kom til skade. NCRI anklager iransk etterretning for å stå bak.

MEK ble dannet som en islamsk-marxistisk gruppe i Iran på 1960-tallet og har opp gjennom årene benyttet en rekke navn og forkortelser.

Gruppen sto på 1970-tallet bak flere angrep og attentat mot amerikansk mål og var i 1979 med på å bringe ayatolla Khomeini til makten.

Etter noen år røk de uklar med Khomeini og ble tvunget i eksil i Irak. På 1980-tallet kjempet de på Iraks side i krigen mot Iran og på 1990-tallet hjalp de Saddam Hussein med å slå ned kurdiske og sjiamuslimske opprør i Irak.

Gruppen sto lenge på USAs liste over terroristorganisasjoner, men lyktes etter omfattende lobbyvirksomhet med å bli fjernet fra lista.

Ifølge norske og internasjonale eksperter hersker det en ekstrem lydighetskultur i bevegelsen, som har liten eller ingen støtte i Iran.

MEK ble kastet ut av Irak i 2013 og har i dag base i Albania. De nyter støtte fra folk i Det republikanske partiet i USA og fra flere europeiske høyrepartier.

(©NTB)