Studie: Tysk politi preges av stereotypier

Tysk politi preges av stereotypier noe som gjør at medlemmer av enkelte minoriteter oftere blir gjenstand for rutineundersøkelser, viser forskning.
Foto: Jay P. Lee
Tysk politi driver aktiv profilering basert på etniske stereotypier, konkluderer en ny studie utført i Niedersachsen.

Mediendienst Integration analyserer data om innvandring og asyl i Tyskland, og de har nå også kikket tysk politi i kortene.

En studie utført av to professorer ved politiakademiet i delstaten Niedersachsen konkluderer med at tysk politi ofte lar seg styre av etniske stereotyper.

Som et resultat av dette gjennomfører tysk politi oftere rutinekontroller blant medlemmer av minoritetsgrupper.

Blir oftere stanset

Personer som oppfattes som «svarte afrikanere» eller «albanere» blir av politiet assosiert med narkotikaforbrytelser og blir derfor oftere stanset av politiet.

Personer fra det sørlige Europa og Russland blir sett på som mer voldelige og mindre samarbeidsvillige enn andre og blir derfor gjenstand for hardere maktbruk enn andre.

Det samme blir unge menn av arabisk eller tyrkisk opphav, samt venstreorienterte personer, som også ofte får mer hardhendt behandling enn andre, viser studien.

Forsterker

Slike holdninger fører ofte til overdreven innsats fra politiets side når medlemmer av disse gruppene er involvert, uavhengig av hvilken trussel de måtte utgjøre.

Det igjen bidrar til å forsterke de negative assosiasjonene knyttet til disse gruppene i samfunnet, konkluderer studien.

Mangelfull

Språkproblemer og mangel på tolker gjør seg også gjeldende, viser studien. Når gjerningspersoner eller ofre ikke er tysktalende, gjennomfører politiet kortere avhør. Det resulterer i mangelfull etterforskning og støtte til ofre.

Enkelte tyske politikere og aktivister har lenge anklaget tysk politi for å ha mange høyreekstreme i sine rekker, noe som er et svært ømtålig tema i Tyskland på bakgrunn av nazistenes forbrytelser under andre verdenskrig.

I 2020 ble 29 politioffiserer suspendert etter å ha delt bilder av Adolf Hitler og manipulerte bilder av flyktninger i et gasskammer i samtalegrupper på internett.

(©NTB)