Polen reagerer kraftig mot tyske grensekontroller

EU-politikere reagerer kraftig på Tysklands gjeninnføring av grensekontroller.
Polen mener Tysklands innstramminger ved grensen er uakseptable. Også EU reagerer.

– De neste timene kommer vi til å ta kontakt med andre land som er rammet av Berlins avgjørelse, for å få i stand hastekonsultasjoner. Slike handlinger er uakseptable sett fra et polsk ståsted, sier statsminister Donald Tusk tirsdag.

En talskvinne for EU-kommisjonen sa samme dag at slike tiltak kun kan innføres i helt spesielle tilfeller. EU-land kan iverksette slike tiltak når de står overfor alvorlige trusler, men de må være «nødvendige og proporsjonale», ifølge talskvinnen.

Tyskland er med i Schengen-samarbeidet, som omfatter 25 av EUs 27 medlemsland og som sikrer at mennesker kan reise fritt mellom landene.

Men etter flere alvorlige voldshendelser har tyske myndigheter besluttet å innføre passkontroll ved grensen til sine ni naboland. Tiltaket er foreløpig innført i et halvt år. Ifølge innenriksminister Nancy Faeser skal det beskytte Tyskland mot «islamsk terror og alvorlig kriminalitet».

Svært mange asylsøkere reiser til Tyskland, men nå risikerer de å bli stanset på grensen såframt de ikke kan vise fram pass og gyldige innreisedokumenter.

(©NTB)