Storbritannia endrer innreisereglene – rammer nordmenn fra og med neste vår

Skal du til Storbritannia på tur til neste år, må du søke om innreisetillatelse på forhånd. Reglene gjelder fra og med april for nordmenn og andre europeere.
Foto: Arkiv
Alle som vil reise til Storbritannia, må fra og med neste år ha enten et elektronisk reisedokument eller visum. For nordmenn gjelder dette fra april 2025.

Dokumentet ligner det man må fylle ut for å reise til USA, skriver NRK , som omtalte saken i Norge først.

Alle som vil reise til Storbritannia – bortsett fra britiske og irske borgere – må sikre seg innreisetillatelse før turen, skriver britiske myndigheter på sine nettsider.

Tillatelsen er elektronisk og blir direkte knyttet til den reisendes pass. Den kommer til å koste ti pund, rundt 140 kroner etter dagens kurs, og åpner for at du kan reise til Storbritannia flere ganger og bli i opptil seks måneder innenfor en toårsramme (eller til passet ditt utgår).

Ikke-europeere vil trenge tillatelsen for å komme inn i Storbritannia fra og med 8. januar, mens europeere vil trenge den fra 2. april.

Reiseklare europeere kan søke om slik tillatelse fra og med 5. mars.

De nye ordningen skal gjøre den britiske grensekontrollen mer digital og forhindre misbruk av innreisereglene, skriver myndighetene.

(©NTB)