Statsminister Starmer er i Italia for å snakke om flyktningpolitikk

Storbritannias statsminister Keir Starmer møtte mandag sin italienske motpart for å diskutere hvordan de kan håndtere ulovlig innvandring.

Møtet med statsminister Giorgia Meloni fant sted i Roma, dagen etter at åtte migranter døde i et båtforlis. Båtflyktningene forsøkte å krysse kanalen mellom Frankrike og England.

Starmer ble valgt av det britiske folk i juli, og han har blant annet lovet å kjempe mot innvandringen til landet.

– Her har andelen migranter som kommer, falt ganske dramatisk. Så jeg vil forstå hvordan det gikk seg til, sa Starmer før møtet.

Italiensk inspirasjon

Han leder Labour, det britiske arbeiderpartiet, og er ikke en naturlig alliert av Meloni, som leder ytre høyre-partiet Italias brødre.

Men flyktningpolitikk er blitt en stor sak i Storbritannia, og Starmer håper at Italias harde linje kan hjelpe ham med å stanse flyktningstrømmen til de britiske landene.

Så langt i år har mer enn 22.000 migranter krysset Den engelske kanal fra Frankrike over til England. Det er en liten økning fra samme periode i fjor.

Har tatt flere grep

Da Meloni ble valgt i 2022, var det blant annet med løftet om å få bukt med flyktningstrømmen over Middelhavet til Italia.

Hun har blant annet signert avtaler med flere afrikanske land for å hindre avganger, pålagt grenser for arbeidet til humanitære redningsskip, slått ned på menneskesmugling og iverksatt andre tiltak for å avskrekke flyktninger fra å legge ut på reisen.

Antallet migranter som har kommet til Italia i småbåter, har falt med over 60 prosent i første halvår, sammenlignet med samme periode i fjor.

(©NTB)