Nederland ber om fritak fra EUs asylregelverk

Nederlands har bedt EU om å slippe å være med i EUs felles asylpolitikk, sier asyl- og innvandringsminister Marjolein Faber.
Foto: Martijn Beekman
Nederlands regjering har formelt bedt EU om å slippe å være med i EUs felles asylpolitikk. Et slikt fritak vil kreve samtykke fra alle EUs medlemsland.

Asyl- og innvandringsminister Marjolein Faber fra ytre høyre-partiet PVV kunngjorde at hun hadde sendt inn en slik søknad på X onsdag.

Danmark klarte å forhandle fram et slikt unntak på 1990-tallet, men EU-kommisjonen har slått fast at det neppe kommer en slik endring med det første.

– Vi forventer ikke noen umiddelbare endringer rundt nye migrasjonsregler, som fortsatt gjelder for Nederland, sier kommisjonens talsperson Anitta Hipper.

Et av hovedmålene til den nederlandske koalisjonsregjeringen som kom til makten i juli har vært å stramme inn asylpolitikken. Imidlertid er det ikke klart akkurat hvordan et slikt fritak skal kunne skje.

– Et nederlandsk fritak kan kun realiseres ved å endre traktaten. Dette er ikke sannsynlig ettersom antallet asylsøkere da må fordeles blant færre andre medlemsland. Ikke alle medlemsland kommer til å støtte dette, skriver Nederlands rådgivende organ for migrasjonspolitikk i en uttalelse.

Alle 27 medlemsland må godkjenne en slik endring.

(©NTB)