To av tre innvandrere i jobb etter endt intro-program

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) forventer at flere innvandrer kommer i jobb fremover.
Foto: Martin Solhaug Standal/NTB
65 prosent av de som gikk ut av introduksjonsprogrammet for nyankomne innvandrere i 2022, var sysselsatt eller i utdanning året etter, ifølge tall fra SSB.

Det var totalt 3200 personer som avsluttet kurset i 2022, noe som er det laveste antallet siden 2011, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

For tredje år på rad var andelen kvinner høyere enn menn, med henholdsvis 58 prosent kvinner og 42 prosent menn.

– Det er som tidligere år en klart høyere andel menn enn kvinner som var i arbeid eller utdanning, men kjønnsforskjellen er noe mindre enn tidligere. For kvinner økte andelen i arbeid eller utdanning fra 58 til 59 prosent, mens for menn andelen ned fra 75 til 73 prosent, skriver SSB.

Flest fra Syria

Av de 3200 personene var omtrent en tredel fra Syria. Rundt seks av ti syrere var i arbeid eller utdanning i november 2023.

Personer fra Eritrea, Tyrkia og Kongo utgjorde 11–12 prosent av de 3200 personene, mens kun 4 prosent var fra Ukraina.

SSB venter langt høyere tall til neste år, etter at flyktningene fra Ukraina i større grad gjennomfører introduksjonsprogrammet.

– Forventer enda flere i jobb

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) forventer at enda flere innvandrere kommer i jobb fremover.

– Erfaringene vi har gjort etter de høye ankomstene fra Ukraina, gjør at vi nå foreslår at alle som skal i introduksjonsprogrammet før de skal ut i jobb, må ha flere timer arbeidstrening enn dagens regler, i tillegg til norskopplæring, sier hun.

– I tillegg har vi nå fått på plass digital norskopplæring som gjør det enklere å lære språk i kombinasjon med jobb. Det skal gjøre at flere kommer i jobb, og at flere lærer norsk. Samtidig øker det fleksibiliteten for kommunene som kan tilby norskopplæring i helger og på kveldstid.

(©NTB)