Kan få 90 dagers fengsel for falsk forklaring etter Pride-terroren

En kvinne er tiltalt for falsk forklaring om at hun ble skutt under Pride-angrepet i Oslo 25. juni 2022.
Foto: Joe Gratz
Kvinnen som er tiltalt for å ha avgitt falsk forklaring om Pride-terroren 25. juni 2022, bør dømmes til fengsel i tre måneder, mener statsadvokaten.

Statsadvokaten legger ned påstand om at to tredeler av straffen gjøres betinget, skriver VG.

Kvinnen sto fram i en rekke medier i etterkant av skytingen og fortalte om en dramatisk historie hvor både hun og kameraten ble skutt utenfor London Pub 25. juni 2022, før hun fortalte at de begge kom seg i sikkerhet sammen. Imidlertid viser mobilspor at hun trolig ikke engang var på stedet den natten, og hun ble ikke registrert som pasient på noe sykehus.

Høsten 2022 avpubliserte Utrop og flere andre medier en nyhetssak om kvinnens historie. Kvinnen var på det tidspunktet aktiv i en minoritetsorganisasjon.

I mars i år ble hun tiltalt for falsk forklaring til politiet, og mandag startet rettssaken. Kvinnen nekter straffskyld.

45 år gamle Zaniar Matapour ble i sommer dømt som tilregnelig til 30 års forvaring med 20 års minstetid. Han ble også dømt til å betale 112,4 millioner kroner i erstatninger. Dommen er anket.

Matapour drepte to personer og påførte ni andre skuddskader da han plukket opp to skytevåpen fra en bag og fyrte løs mot menneskemengden i og utenfor Per på Hjørnet og London Pub natt til 25. juni 2022.

(©NTB)