Kunstaktivist får Raftoprisen

Luis Manuel Otero Alcántara tildeles Raftoprisen.
Foto: Wikicommons/Tomas Fernando Camargo
Raftoprisen går til den fengslede cubanske kunstaktivisten Luis Manuel Otero Alcántara. Han får prisen for sin fryktløse motstand mot et autoritært styre gjennom kunsten.

Alcántara er en afro-cubansk selvlært kunstner. Han kommer fra et fattig, marginalisert nabolag i Havanna og bruker skulptur- og performancekunst til å protestere mot brudd på ytringsfriheten.

Otero Alcántara er koordinator for San Isidro-bevegelsen – en konstellasjon av kunstnere, journalister og akademikere som fremmer ytringsfrihet.  Han har blitt arrestert mange ganger for sin aktivisme og sitter for tiden fengslet, ifølge en pressemelding fra Raftostiftelsen.

– Raftoprisen vil synliggjøre betydningen av Luis Manuel Otero Alcántaras arbeid og den grunnleggende retten til å uttrykke seg gjennom kunst. Vi oppfordrer den cubanske regjeringen til å stanse forfølgelsen av kunstnere og menneskerettighetsforkjempere. Vi ber dem også om å slippe fri Otero Alcántara og alle politiske fanger på Cuba.

En pris for ytringsfriheten

Kunstneren har vært fengslet siden 2021, og soner en femårsdom i et høysikkerhetsfengsel.

Til NRK sier leder for komitéjuryen, Ingrid Hoem Sjursen, at Cuba er et av landene i verden hvor ytringsfriheten har dårligst kår.

– Med årets pris ønsker stiftelsen å sette søkelys på både det viktige arbeidet Alcántara gjør, men også på situasjonen på Cuba.

Utdelingen skal skje 10. november på Den Nationale Scene i Bergen.

– Vi håper at prisen viser hvor viktig kunsten er i å stå opp mot autoritære regimer i en tid der de er på fremmarsj, sier daglig leder i Raftostiftelsen, Jostein Kobbeltvedt.