KrF-lederen om økt terrortrussel: – Et dypt svik

Krf-politiker Dag Inge Ulstein var blant initiativtakerne til markeringen.
Foto: krf.no
KrF-leder Dag-Inge Ulstein sier at den økte terrortrusselen er et dypt svik mot verdiene vi ønsker å bygge samfunnet på.

Tirsdag hevet PST trusselnivået til fra moderat til høyt nivå, og de sier at trusselen mot jødiske og israelske mål i Norge er ytterligere skjerpet.

KrF-lederen kaller den økte trusselen en skammelig påminnelse om at kampen mot antisemittisme ikke er over.

– At jøder i Norge opplever en reell frykt for terror, er et dypt svik mot verdiene vi ønsker å bygge samfunnet på. Vi må stille oss selv de vanskelige spørsmålene om hvorfor dette skjer, og hvordan vi kan skape et samfunn der alle, uavhengig av tro og bakgrunn, føler seg trygge, sier Ulstein til avisen.

– Godt at PST følger opp

Joav Melchior i Det Mosaiske Trossamfunn uttrykker bekymring over den økte terrortrusselen mot jødiske og israelske mål.

– Det er bekymringsfullt. Det er godt at politiet og PST følger opp, sier rabbiner Joav Melchior i Det Mosaiske Trossamfunn til NRK.

– Vi har sagt tydelig at det har blitt mye vanskeligere å være norsk jøde i Norge det siste året, fortsetter han.

– Uroen i regionen påvirker Norge

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier uroen i Midtøsten påvirker Norge på flere måter vi må være bevisste på.

– Vi har sett at statlige aktører bruker kriminelle nettverk til å utføre terrorhandlinger i andre land i Europa. Vi må være bevisste på at gjengkriminalitet og terror kan ha koblinger også i Norge. Politiet har ansvar for å vurdere konkrete operative tiltak og vil følge opp PSTs vurderinger, skriver Mehl.

Hun forsikrer at norske myndigheter skal gjøre alt de kan for å trygge jødiske og israelske miljøer i Norge.

– Vi må verne om Norge som et åpent land basert på tillit og respekt, hvor det er trygt å være for alle. Derfor har vi også åpenhet om trusselvurderingen når den endrer seg, selv om dette kan spre bekymringer og uro. Økt bevissthet om trusselen gir økt sikkerhet og forsterket innsats, sier Mehl.

(©NTB)