Uenighet om Jentepris-utdeling til Meskini

Iman Meskini vant årets utgave av Jenteprisen.
Foto: Plan International Norge
LIM-leder Sarah Gaulin, mener det er dypt problematisk å gi Jenteprisen til Iman Meskini. Simen Bondevik i Partiet Sentrum er sterkt uenig i kritikken.

Fredag 14. oktober ble Jenteprisen delt ut til Iman Meskini. 

Etter å ha blitt kjent gjennom den populære NRK-serien «Skam», har hun brukt sin plattform til å kjempe mot rasisme og fremme likestilling. Meskini har særlig engasjert seg for å motvirke fordommer mot muslimske kvinner.

Samtidig er leder i Likestilling, integrering, mangfold (LIM), Sarah Gaulin, kritisk til utdelingen. Hun mener det er dypt problematisk å gi Jenteprisen til Meskini.

Sarah Gaulin i LIM er kritisk til at en kvinne som bærer hijab får en likestillingspris.
Foto : Privat

Ved å anerkjenne en kvinne som bærer hijab, kan det virke som om vi er ukritisk til et plagg som mange ser på som et symbol på undertrykkelse, skriver hun i en kommentar i Nettavisen.

Gaulin mener at ved å belønne en hijab-bærende kvinne, kan det tolkes som om samfunnet aksepterer en del av en kulturell praksis som står i konflikt med idealer om kvinners frihet.

Kan bidra mot sosial kontroll

Simen Bondevik (Partiet Sentrum) mener derimot at Meskini er en verdig vinner:

Simen Bondevik mener LIM-lederen opptrer dskvalifiserende overfor prisvinneren.
Foto : partietsentrum.no

 

 

– Det er dypt problematisk å ville diskvalifisere Meskini utelukkende basert på hodeplagget hun bærer.

Videre skriver Bondevik i tilsvarsytringen sin i Nettavisen at Meskinis stemme er ekstra viktig i en tid der minoritetskvinner mangler flere synlige forbilder i media:

– Det kan også være et viktig bidrag i arbeidet mot negativ sosial kontroll. Å gi Jenteprisen til Iman Meskini er på ingen måte det samme som å legitimere undertrykkelse slik Gaulin indikerer, skriver Bondevik.