Statsbudsjettet: Norsk-ukrainsk forening i harnisk over halvering

Norsk-ukrainere er skuffet over regjeringens halvering av støtten til Ukraina gjennom statsbudsjettet.
Foto: Jurgita Jureviciene
I regjeringens forslag til statsbudsjett foreslår regjeringen å halvere støtten til Ukraina sammenliknet året før.

I 2024 ender Norge opp med å støtte Ukraina med 27 milliarder, mens forslaget for 2025 er på kun 15 milliarder.

Norsk-ukrainsk venneforening er sjokkert over forslaget som de mener er et klart løftebrudd fra regjeringen.

Regjeringen har gjentatte ganger lovet våre Ukrainske allierte at støtten fra Norge skal økes. I statsbudsjettet for 2025 er imidlertid støtten halvert fra 2024. At Europas rikeste land nå reduserer hjelpen til Ukraina, er det siste slitne ukrainske forsvarere trenger, sier Jørn Sund-Henriksen, leder av Norsk-ukrainsk venneforening i en pressemelding.

Norge gir minst

Tall fra det anerkjente Kiel Instituttet viser at Norge er det nordiske landet som desidert har bidratt med minst støtte til Ukraina.

Norsk-ukrainsk venneforening mener at forslaget til statsbudsjett innebærer at Norge vil bidra langt mindre enn våre naboland også i 2025.

Budsjettforslaget fra regjeringen viser at regjeringen i liten grad er villig til å stille opp for Ukraina når de trenger det mest. Til tross for at behovet har økt og andre land gir mer, planlegger Norge å redusere støtten. Det blir stadig flauere å være norsk, sier Sund-Henriksen.

Til sammenlikning er den årlige svenske militære støtten til Ukraina på 25 milliarder svenske kroner. Dette kommer i tillegg til sivil støtte og støtte gjennom EU.

Vi ser at de andre nordiske landene eskalerer sin støtte, i tråd med Ukrainas behov. Regjeringen velger å gå motsatt vei. Det er uforståelig, sier Sund-Henriksen.