– Ytre høyre er gode på å spille på folks sinne

AUF-leder Gaute Skjervø er ikke overrasket over at flere unge menn i Norge ville stemme på Trump i det amerikanske presidentvalget.
Foto: auf.no
47 prosent av norske menn i alderen 18 til 29 år ville stemt på Donald Trump hvis de fikk stemme i det amerikanske valget. AUF-leder er bekymret for utviklingen.

Blant kvinnene i samme alder er det kun ni prosent som ville stemt på Trump, viser en undersøkelse fra Ipsos, skriver NRK.

– Vi er ikke overrasket over mønsteret, men over den tydelige støtten i akkurat denne gruppen, sier administrerende direktør i Ipsos Eirik Friberg Ekrann.

Han sier undersøkelsen er representativ.

– Vi kan derfor med veldig stor grad av sikkerhet slå fast at det er en betydelig høyere Trump-støtte blant unge menn enn ellers i befolkningen.

Dersom man ser på alle som svarte på undersøkelsen samlet, ville 71 prosent stemt på Kamala Harris, og bare 15 prosent på Trump.

Få unge kvinner og menn ville ha stemt på Arbeiderpartiet dersom det var valg i dag. Bare 5,2 prosent blant dem i aldersgruppen 18–25 år ville stemt Ap, mens hele 36,7 prosent ville ha stemt på Frp.

Det viser Norstats partibarometer for oktober, på oppdrag fra NRK.

– Spiller på unge folks sinne

AUF-leder Gaute Skjervø tror det er en sammenheng mellom Trump-støtten og den lave oppslutningen om Arbeiderpartiet.

– Ytre høyre, som også Frp representerer, er veldig gode på å spille på folks sinne. I hele Europa kan man se det samme mønsteret, hvor unge søker et alternativ til et system man ikke er fornøyd med.

(©NTB)