- Holmestrand-skole får Benjaminprisen - 19.12.2024
- Snart blir det mer politi i Oslos gater - 18.12.2024
- Forlik om innstramminger i loven om trossamfunn - 18.12.2024
– Det er viktig for demokratiet vårt at flest mulig stemmer ved valg. Det er viktig for alle å føle seg representert og hørt, sier kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp), har ansvar for valg.
Han sier Valgdirektoratet før hvert valg sørger for å få ut informasjon om valget på en rekke fremmedspråk. De siste årene har direktoratet også sendt ut et informasjonsbrev til velgere med innvandrerbakgrunn som har fått stemmerett for første gang.
Likevel var det i 2023 bare 38 prosent som stemte blant innvandrere som er blitt norske statsborgere, 36 prosent blant norskfødte med to innvandrerforeldre og 25 prosent blant utenlandske statsborgere, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).
Må sikre høy deltakelse
Valgdeltakelsen blant øvrige norske velgere var 69 prosent. Selv om det er en nedgang også der, øker forskjellene i valgdeltakelsen mellom dem med og uten innvandrerbakgrunn. Justert for variabler som utdanningsnivå, alder og kjønn, blir forskjellene noe mindre, men de forsvinner ikke.
– I en tid med økende polarisering, er det ekstra viktig å sikre høy valgdeltakelse for å styrke demokratiet, sier Sande, og understreker at politikerne følger med på utviklingen i valgdeltakelsen.
– Dette er viktige tema blant annet i valgforskningsprogrammet.
–Jeg mener vi alle har et ansvar for å inkludere og engasjere alle velgergrupper i politikk og valg, også velgere med innvandrerbakgrunn. Folk skal ha tro på at det er mulig å påvirke politikken, sier statsråden.
18 prosent av stemmeberettigede
Til sammen utgjorde innvandrere eller barn av innvandrere 18 prosent av de stemmeberettigede i Norge i 2023. Samtidig var 3,3 prosent av representantene er innvandrere eller er barn av innvandrere.
Samlet sett gikk valgdeltakelsen ned med 2,3 prosentpoeng fra 2019. Størst var nedgangen blant innvandrerne fra Afrika som er blitt norske borgere, med 14 prosentpoeng lavere deltakelse. Tilsvarende nedgang for de fra Asia, er 10 prosentpoeng. Lavest var nedgangen blant norske borgere som er norskfødt med to norskfødte foreldre: kun 0,6 prosentpoeng nedgang i valgdeltakelsen.
Generelt var nedgangen blant innvandrerne, norske borgere, på 8 prosentpoeng, og omtrent lik for kvinner og menn.