Saken mot terrortiltalte Bærum-søstre ferdig i retten

Terrorrettssaken overfor de to søstrene fra Bærum med somalisk familiebakgrunn ble for noen dager siden avsluttet i Oslo tingrett.
Foto: Wikimedia Commons
Det er ikke holdepunkter for at yngstesøsteren hadde terrorforsett da hun reiste til Syria, mener forsvareren. På sakens siste dag ba hun retten om frifinnelse.

Stigende interesse for religion og islam, samt et behov for å for å hjelpe den syriske lokalbefolkningen i konflikten med Assad-regimet, var bakteppet for beslutningen om å reise til det krigsherjede landet, ifølge advokat Hilde Firman Fjellså.

Hun er yngstesøsterens forsvarer i terrorrettssaken som mandag ble avsluttet i Oslo tingrett. Påtalemyndigheten har bedt om henholdsvis fire og to års fengsel for søstrene på 30 og 27 år. For den yngste ba aktor om at ett av de to årene blir gjort betinget.

Kvinnene har, ifølge VG, somalisk bakgrunn, norsk statsborgerskap og vokste opp i Bærum.

– Vi har lagt fram en rekke juridiske og faktiske argumenter for at retten skal kunne lande på full frifinnelse, sier Fjellså i en epost til NTB.

Hennes klient var bare 16 år gammel da hun dro til Syria i 2013. Der giftet hun seg med en fremmedkriger som var tilsluttet ekstremistgruppa IS, og fikk ett barn med ham to år senere.

– Tvunget inn i IS

Men den nå 27 år gamle kvinnen og hennes eldre søster har hele veien benektet at hensikten med å reise var å slutte seg til gruppa. Begge har imidlertid erkjent at de ble det, men har framholdt at «medlemskapet» ble etablert under tvang.

De to søstrene er tiltalt for deltakelse i en terrororganisasjon i henholdsvis seks og åtte år. Høsten 2013 reiste de begge fra hjemmet sitt i Bærum til Syria, hvor de sluttet seg til IS, og hvor den yngste avla troskapsed til den ytterliggående islamistgruppa, ifølge tiltalen.

De har forklart at de ikke hadde noen mulighet til å flykte, og at de ble utsatt for tvang og ulike former for mishandling fra ektefellene.

Aktoratet avviser kvinnenes påstander, men har funnet det noe formildende at den yngste av dem var såpass ung da hun sverget troskap til IS.

Vil ha lavere straff

Etter at de reiste, fikk søstrene også mye oppmerksomhet i mediene og gjennom Åsne Seierstads bok «To søstre», som kom i 2016. De stilte også selv til flere intervjuer etter at de ble internert i al-Hol- og al-Roj-leirene i Syria.

I tillegg er kvinnene også anklaget for å ha prøvd å få flere kvinner i Norge til å reise til Syria.

Skulle retten komme til at den yngste søsteren er skyldig etter tiltalen for deltakelse i en terrororganisasjon, har aktor lagt seg på for streng straff, ifølge medforsvarer Aicha Selhi.

– Dersom det blir aktuelt med straff, er det enda flere momenter enn det påtalemyndigheten har vektlagt som bør føre til at hele eller en større del av straffen blir gjort betinget, samt kortere, skriver hun i en e-post til NTB.

Terrorsaken har gått for Oslo tingrett i halvannen måned. Den ble mandag tatt opp til doms. Dommen skal etter planen avsies 24. januar.

(©NTB)