De fleste av punktene i innstillingen fra Stortingets familie- og kulturkomité er i tråd med regjeringens opprinnelige forslag. Antall medlemmer som kreves for å bli registrert og få statsstøtte, skal økes fra 50 til 100, skriver representanter for Ap, Høyre, Sp, SV og Venstre i en felles pressemelding.
I tillegg må trossamfunn nå forholde seg til et «aktivitetskrav», og jobbe aktivt for minst 40 prosent representasjon av menn og kvinner i sine styrende organer.
– Jeg er særdeles fornøyd med å ha forhandlet fram et så bredt forlik, fordi tros- og livssynsfeltet ønsket seg en lov som kan stå seg over tid. Dette til forskjell fra loven som ble vedtatt i forrige periode med knapt flertall. Jeg mener vi har funnet en god balanse mellom de ulike hensynene loven må ta høyde for, sier saksordfører Åslaug Sem-Jacobsen (Sp).
Det er imidlertid et par viktige forskjeller fra regjeringens opprinnelige forslag, skriver Vårt Land.
Opprinnelig foreslo regjeringen en unntaksregel om at tros- og livssynssamfunn som har minst 100 medlemmer 1. januar 2026, kan synke ned til 75 medlemmer før de mister registreringen og støtten. Nå oppjusteres grensen til 85.
I tillegg pålegges regjeringen å utrede «tiltak for enklere opprydding av uønskede dobbeltmedlemskap og tiltak for å styrke den enkeltes innsikt og kontroll over egne medlemskap».
(©NTB)